Korisnici društvenih mreža oduševljeni ovim penjačicama: Ostavljaju bez daha, a lako se uzgajaju

1
Radiosarajevo.ba
Korisnici društvenih mreža oduševljeni ovim penjačicama: Ostavljaju bez daha, a lako se uzgajaju
Foto: Pixabay / Glicinija

Penjačice mogu biti izvrstan panel s bočnih strana balkona, naročito onih koji su u neposrednoj blizini sa susjednim balkonima. Ali osim te ukrasne funkcije, većina njih može imati i onu funkcionalnu - ako im osigurate kvalitetan oslonac bit će odličan prirodan hlad.

U nekim zemljama poput Velike Britanije ovu vrstu cvijeća ćete vidjeti posađenu pored svake kuće. Ona je tamo zapravo dio tradicije i velika turistička atrakcija.

Uz ove penjačice koje vam navodimo, odličan izbor su i ruže penjačice kao i vinova loza.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

CRVENA TEKOMA

Tekoma, penjačica zanimljivih narančasto-crvenih ili žutih cvjetova, može narasti i do 10 metara. Sadi se u proljeće, a cvjeta od jula do kraja septembra.

Najbolje će uspijevati ako je zasadite na sunačno mjesto, ali ni polusjena neće joj smetati. Jedino će u tom slučaju manje cvjetati. Vodite računa o prihrani i drenaži, piše Living.hr.

KAPLANDSKA OLOVNICA

Olovnica je biljka podrijetlom iz Afrike, koju često možemo vidjeti u mediteranskim eksterijerima. Njena posebnost je da ne raste samostalno poput ostalih penjačica nego ju stalno morate usmjeravati u penjanju.

Kaplandska olovnica
Foto: Pixabay: Kaplandska olovnica

Redovno je zalijevajte i odstranjujte ocvale cvjetove. Olovnica jako voli sunce i položaj koji nije na udaru vjetra pa vodite računa o tome prilikom sadnje. Možete ju posaditi i kao grm.

JASMIN

Porodica jasmina, cvijeća poznatog po svome prekrasnom mirisu od kojeg se prave parfemi, broji preko 200 vrsta.

Puzajući jasmin koji naraste do dva metra možete zasaditi na sunčana, ali sjenovita mjesta, a cvjetat će tokom cijelog ljeta.

Jasmin
Foto: Pixabay: Jasmin

GLICINIJA

Velika zavodnica među penjačicama je i mirisna glicinija. Raste brzo, može čak narasti i do 20 metara u visinu. Poznata je po svojim prekrasnim plavoljubičastim cvjetnim grozdovima.

Voli sunčane položaje i bogato tlo. Njeni listovi pružat će vam sjajan hlad.

Glicinija
Foto: Pixabay: Glicinija

BUGENVILIJA

Ova zimzelena, drvenasta penjačica, porijeklom je iz Brazila. Pripada porodici noćuraka, Nyctaginaceae. Najzastupljenija je u primorskim krajevima jer za svoj rast zahtijeva toplinu i sunčan položaj. Otporna je na hladnoću, ali ne podnosi oštre zime, pa ju treba zimi adekvatno zaštititi.

Bugenvilija cvate od početka ljeta pa sve do prvih dana jeseni. Cvjetići su joj žuto-bijeli, neugledni, dok najveći ukras ovoj penjačici čine pricvjetni listići žute, narančaste ili crvene boje. Listovi su joj naizmjenično postavljeni, glatki i šiljasti na vrhovima. Odgovara joj svako vrtno tlo. Za vrijeme ljetnih mjeseci treba ju obilno zalijevati, a u razdoblju mirovanja vrlo malo ili nikako.

Bugenvilija
Foto: Zadovoljna.hr: Bugenvilija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije