Korisni trikovi za kuhanje jaja

Radiosarajevo.ba
Korisni trikovi za kuhanje jaja

Koliko dugo će se jaje kuhati ovisi o vašem ukusu. Ipak, najbrže je kuhano ukoliko ga spustite u već ključalu vodu i kuhate tri minute. Ovaj način se smatra najuobičajenijim načinom pripreme meko kuhanih jaja.

Ukoliko su jaja potpuno svježa, bolje je da ih ostavite da se kuhaju nekih dvije minute, a onda maknite vodu sa vatre i držite ih u njoj još nekih minutu i po. Na ovaj način pretvorit ćete bjelance u "mlijeko" te će biti još ukusnije.

Jaje se smatra simbolom savršenstva i zametkom života. Nekada je bilo sezonska namirnica, a danas je dostupno cijele godine. Omiljeno je zbog svojih vrijednih sastojaka i brojnih načina pripreme. Sastoji od ljuske, bjelanca (66%) i žumanca (34%).
Drugi načini kuhanja

Svježe jaje možete staviti u posudicu istovremeno kada i hladnu vodu, ali vode mora biti toliko da jaje sasvim uroni u nju. Stavite posudu na vatru, a kada voda provri - jaje je kuhano. Izvadite ga odmah iz vode.

Ukoliko jaje kuhate šest minuta u ključaloj vodi, bit će polutvrdo kuhano. Izvadite ga iz vode i, malo zgnječivši ljusku, stavite odmah u hladnu vodu. Na taj način ćete lakše oguliti ljusku To isto možete učiniti i sa tvrdo kuhanim jajetom nakon što se osam do 8 10 minuta kuhalo u ključaloj vodi.

Vrijedi zapamtiti:

Ukoliko jaje ostavite u ključaloj vodi četiri minute, bjelance će se jače stvrdnuti.

Ako ga kuhate pet ili šest minuta, dobit ćete polutvrdo kuhano jaje.

Ukoliko želite tvrdo kuhana jaja - ostavite ih osam do 10 minuta u ključaloj vodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije