Konzumacija jaja dovodi do srčanog udara?

Radiosarajevo.ba
Konzumacija jaja dovodi do srčanog udara?


Istraživanje provedeno u SAD na Klinici Clevelanda ukazuje na povezanost konzumacije jaja i prisutnosti hemijskog spoja povezanog sa srčanim udarom.

Nedavno provedena studija je već povezala karnitin, sastojak crvenog mesa, i djelovanje crijevnih bakterija uključenih u lančanu reakciju koja može povećati rizik za bolesti srca.

Sada je utvrđeno kako lecitin iz jaja nakon razlaganja tokom probave osigurava potrebne količine kolina kojeg crijevne bakterije metaboliziraju te izlučuju supstancu koju jetra pretvara u kemijski spoj nazvan TMAO.

Povišena koncentracija TMAO-a u krvi je već ranije povezana s većim rizikom za srčani i moždani udar.

U novom istraživanju je učestvovalo oko 4.000 osoba koje su praćene prosječno 3 godine.

Pokazalo se i kako uništavanje ključnih crijevnih bakterija uz pomoć antibiotika onemogućuje proizvodnju TMAO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije