Kontracepcijska pilula slavi 50. rođendan

Radiosarajevo.ba
Kontracepcijska pilula slavi 50. rođendan


Ovih dana slavi se tačno 50 godina otkako su američke vlasti odobrile kontracepcijsku pilulu, i tako, uvidjet će se kasnije, promijenile život miliona žena širom svijeta. Piluli su se u različitim historijskim periodima, na primjer hipijevskih '60-ih, pripisivale moći oslobađanja žena, revolucije u ženskoj kontroli nad vlastitim životom i pjevale slične ode.

U zemljama razvijenog svijeta, pilula se danas uzima zdravo za gotovo, ali ne treba zaboraviti da u zemljama u razvoju ona tek treba da zaživi. U nerazvijenim društvima, žene se nalaze daleko od društvene ili seksualne slobode i dug je njihov put prema onome što žene Velike Britanije, Italije ili Švedske danas imaju kao standard.

Od odobrenja i puštanja u prodaju kontracepcijske pilule, više od 200 miliona žena širom svijeta je izabralo taj način kontrolisanja svog tijela i života uopšte. Sa dolaskom oralnih kontraceptiva u zabačenije dijelove svijeta, godišnje bi se spriječilo više od 50 miliona neželjenih trudnoća, na taj način spasivši 150.000 ženskih života i 640.000 novorođenčadi, kako govore procjene organizacije Women Deliver.

U nemogućnosti da ostvari osnovna ljudska prava na zdravstvenu zaštitu i nediskriminaciju, u brojnim zemljama Afrike i Azije ogroman broj žena svake godine umre na porodu ili nestručno izvedenom abortusu.

guardian.co.uk/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije