Kontracepcija za tinejdžerke, bez znanja roditelja

Radiosarajevo.ba
Kontracepcija za tinejdžerke, bez znanja roditelja

Tinejdžerke starosti od 13 do 16  godina dobijale su kontraceptivne injekcije uz pomoć školskih medicinskih sestara u više britanskih škola, javlja Daily Telegraph.

Pored škola, kontraceptivne injekcije i implantate petnaestogodišnjim djevojčicama, ali i onim mlađim, obezbjeđivale su i klinike za planiranje porodice širom Velike Britanije, govore rezultati velikog istraživanja koje je proveo Daily Telegraph. List je do podataka došao na osnovu Zakona o slobodi informisanja. Prema tim podacima, kontraceptivne injekcije nuđene su u školama u Bristolu, Northumbriji, Peterboroughu, Durhamu i Berkshireu.

Naznake skandala izbile su početkom godine u Southamptonu, kada su roditelji otkrili da su kontraceptivi nuđeni i njihovoj djeci. Oni, kao i predstavnici nekoliko organizacija bliskih crkvi, smatraju da ovakva dostupnost kontracepcije u tinejdžerskoj dobi podstiče seksualne aktivnosti kod sve mlađe populacije.

"Seksualni odnosi između osoba mlađih od 16 godina su nelegalni i podsticati tako nešto roditeljima iza leđa u potpunosti je neprofesionalno, neodgovorno i moralno pogrešno", smatra predsjednik organizacije Christian Medican Fellowship.

Broj djevojčica kojima su date injekcije vjerovatno je mnogo veći jer mnoge firme ne čuvaju podatke ili objavljuju informacije koje nisu u skladu sa zakonom o povjerljivosti sa pacijentom.

Prema dostupnim podacima, u Bristolu, gradu poznatom po neslavnoj visokoj stopi maloljetničkih trudnoća, u protekle dvije godine djevojčice između 13 i 16 godina primile su kontraceptivne injekcije u 430 navrata. Djevojčice od 13 godine primile su injekcije 19 puta, 14-godišnjakinje 129 puta, 15-godinjšakinje 190 puta i 16-godišnjakinje 92 puta. Injekcije su nuđene u klinikama za seksualno zdravlje 4YP u Bristolu, te u 16 srednjih škola.

Premda brojke govore da su maloljetničke trudnoće u Velikoj Britaniji rjeđe nego što su bile ikad još od 1969., još uvijek su dvostruko češće od statistike Francuske i Njemačke, te pet puta češće od brojki Holandije.

Britanski ministar zdravstva, dr. Dan Poulter, podsjetio je da osobe mlađe od 16 godina po zakonu mogu dobiti kontraceptivna sredstva i da je zakonski dozvoljeno davati im savjete u vezi sa reproduktivnim zdravljem uz održanje povjerenja između pacijenta i ljekara, premda istovremeno zdravstveni radnici imaju obavezu ohrabriti mladu osobu da razgovara sa svojim roditeljima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije