Kometa A1 juri ka Marsu

Radiosarajevo.ba
Kometa A1 juri ka Marsu


Do sada se mislilo da je Mars suh i beživotan planet, ali to bi se uskoro moglo promijeniti, objavljuje Discovery Science, piše Index.

"Postoji mala, ali ne i zanemariva šansa da će komet 2013 A1 u oktobru sljedeće godine udariti u Mars", rekao je Don Yeomans iz NASA-e. "Prema sadašnjim podacima vjerovatnost sudara je 1:2000."

Jezgra komete je promjera između jednog i tri kilometra a ako udari u Mars, izazvat će energiju od 35 miliona megatona TNT-a. Usporedbe  radi, asteroid koji je izbrisao dinosaure s lica Zemlje je imao energiju od 100 miliona megatona. 

"Udar bi izbacio goleme količine materijala u atmosferu Marsa, prašine, pjeska, vode i raznih krhotina. Rezultat bi mogao biti topliji i vlažniji Mars od današnjeg" kaže Michael Meyer

Iako je vjerovatnost sudara relativno mala, naučnici ističu da bi čak i bliski prolet kometa mogao biti važan, jer bi se Mars mogao naći u njegovom prašnjavom i plinovitom repu što bi moglo stvoriti kišu meteora. Njihovi udari znanstvenicima bi trebali omogućiti detaljnije analize sastava Marsa.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije