Koliko su opasne sandale koje svi imamo u kući?

Radiosarajevo.ba
Koliko su opasne sandale koje svi imamo u kući?
Pixabay / Ilustracija
Istraživanje sprovedeno u Njemačkoj pokazao je da plastične klompe sadrže alarmantan broj karcinogena koji vas mogu ugroziti.

Ovo istraživanje je podstaklo debatu da li bi se klompe trebale baciti ili nastaviti nositi zbog udobnosti, piše Healthyrecipeshome.

Istraživanje je sprovela WDR, German Broadcaster Company, koja je poslala deset klompi raznih proizvođača na testiranje i u njima su otkrili teške metale, policiklične aromatične hidrokarbone (PAH) i solvente.

PAH su visoko karcinogene supstance koje mogu izazvati mutacije na ćelijama, a koriste se kao omekšivači i najprisutniji su u crnoj plastici. No, mogu se pojaviti i u ostalim bojama, pa je tako pronađen u šest od deset klompi.

Solventi u obući se absorbiraju kroz kožu, a sudeći prema njemačkim vlastima, solventi su klasificirani kao alergeni i trebali bi se potpuno rastvoriti u procesu proizvodnje. Kako ne postoje standardi za proces proizvodnje, ovi solventi ostaju u obući.

Od deset pari klompa, sedam je sadržavalo i teške metale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije