Gdje je najsigurnije, a gdje najopasnije boraviti kad grmi i sijeva?

Radiosarajevo.ba
Gdje je najsigurnije, a gdje najopasnije boraviti kad grmi i sijeva?
Prošlosedmična vijest da je fudbalera Orašja na treningu pogodio grom šokirala je javnost u cijeloj regiji i mnogi su se zapitali kako je to moguće.

Ako i vi spadate u one koji se plaše munja i gromova, možda će vas utješiti saznanje da je vjerovatnoća da će vas pogoditi grom veoma mala, a ako se to i dogodi, vjerovatnoća da ćete preživjeti je velika.  

Godišnje od udara gromova u svijetu pogine skoro 25 hiljada, dok ih deset puta više udar preživi, ali s teškim posljedicama.

"Nisu nam opasni gromovi koji nastaju između oblaka nego oni do kojih dolazi između oblaka i zemlje, a takvih opasnih je na našoj geografskoj širini šestina", rekao je Aleš Berkopec, fizičar s ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku koji je doktorirao upravo na temu gromova.

Zbog geografskog položaja, blizine alpskog masiva i mora, te miješanja više klimatskih utjecaja, nama bliska Slovenija doživi oko 60 000 gromova godišnje jer leži na području Europe najviše izloženom tom prirodnom fenomenu, a nisu rijetki ni smrtni slučajevi do kojih dolazi svake godine, 

No, to je još uvijek jako daleko od rizika koje gromovi predstavljaju u zemljama na nekim drugim kontinentima i klimatskim zonama.

Gdje se gromovi najčešće dešavaju? 

Nezahvalno prvo mjesto prema broju smrtnih slučajeva drži Zimbabve s 20 smrtnih slučajeva od udara groma na milion stanovnika, što znači oko 250 žrtava godišnje.

Područje gdje su oluje i gromovi najčešći nalazi se na sjeveroistoku Venecuele, uz ušće rijeke Catatumbo. Tamo godišnje zabilježe 200 olujnih dana, s olujama koje traju desetak sati i izazovu 250 gromova svaki sat.

Najsigurnije mjesto za čovjeka koji se nađe u oluji na otvorenom je automobil jer će eventualni udar munje u nekoliko sekundi s mokre karoserije otići u zemlju.

Gdje je najopasnije boraviti? 

Najopasnije je biti na otvorenom u blizini drveća, kaže Berkopec.

Što se tiče oluja na moru i gromova koji udare u morsku površinu, gromovi ne prijete kupačima jer se oni povuku s plaže zbog kiše ili zahlađenja, ali je drukčije sa surferima jer im odgovara vjetar koji redovno prati oluje.

Surfer se drži za luk koji je na dasci pričvršćen za jedro i sve je mokro, pa će pri udaru većina elektriciteta otići kroz neoprensko odijelo surfera mimo vitalnih organa, ali može doći do stresa mišića i onesvješćivanja koja su u moru opasna, a takvih je slučajeva već bilo, upozorava Berkopec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije