Kokosovo ulje morate imati u svojoj kući, evo i nekoliko razloga zašto

0
Radiosarajevo.ba
Kokosovo ulje morate imati u svojoj kući, evo i nekoliko razloga zašto
FOTO: Pixabay / Nekoliko korisnih savjeta

Prirodna ulja poput ricinusovog ili bademovog već su godinama glavni saveznici ljepote, a ulja za tijelo izvrstan su način hidratacije kože. No, i kokosovo ulje zaslužuje mjesto u vašoj rutini njege kože i kose jer im pruža brojne dobrobiti.

„Kokosovo ulje jedinstveno je jer je slično prirodnoj lipidnoj strukturi kose i sposobno je prodrijeti u kosu više od ostalih ulja“, kaže Leo Izquierdo, suosnivač IGK Hair Care.

Kada se redovno nanosi, dva do tri puta sedmično ako je vaš tip kose normalan do grub, rjeđe ako imate tanju kosu, kokosovo ulje može olakšati češljanje kao i stiliziranje kose, povećati sjaj i spriječiti kovrčanje, objašnjava hemičarka Sabina Wizemann. Također je jako koristan i na oštećenoj kosi jer sprječava pucanje vrhova, piše Good Housekeeping.

Mada, kako kaže, kokosovo ulje ne djeluje na rast i debljinu kose, ono može ojačati kosu.

Jedno je istraživanje pokazalo da kokosovo ulje može prodrijeti u dlaku, a redovnim korištenjem smanjiti gubitak proteina i na neoštećenoj i oštećenoj kosi. I dok neka istraživanja sugerišu da kokosovo ulje poboljšava rast kose ili pomaže u drugim problemima, ne može je izliječiti. Za stanja poput peruti, gubitka kose ili iritacije tjemena, najbolje je posjetiti ljekara, kažu stručnjaci.

Neki ljudi koriste organsko, nerafinirano ili čisto kokosovo ulje ravno iz staklenke kao tretman za kosu. Odlični su i regeneratori ili maske za kosu u kojima je kokosovo ulje glavni sastojak. Ako se pak odlučite za čisto kokosovo ulje, najbolje je da nabavite sirovo ekstra djevičansko kokosovo ulje.

Odaberite sirovo kokosovo ulje, poput organskog ekstra djevičanskog kokosovog ulja. Nanesite kokosovo ulje na kosu i pročešljajte ga kroz suhu kosu. Ostavite da djeluje 15 do 30 minuta.

Temeljito operite kosu šamponom (možda ćete trebati šamponirati dva puta da biste uklonili sve ulje) i stavite regenerator kao i obično. Ako imate masno tjeme,kokosovo ulje koristite samo na sredini kose i vrhovima, upozoravaju stručnjaci.

Ako ostavite kokosovo ulje preko noći, izvući ćete maksimalne koristi iz ovog tretmana, a kosa će vam biti lakša i nježnija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije