Koje je najopasnije mjesto u vašem frižideru

Radiosarajevo.ba
Koje je najopasnije mjesto u vašem frižideru

Pogled na ispunjeni frižider može grijati dušu i veseliti srce (i želudac), ali u trenucima ugode ne treba smetnuti s uma i ono što ne vidimo: a to je mnogobrojna zajednica raznolikih bakterija.

U težim slučajevima, tu se možda skrivaju i doista opasni nametnici kao što je salmonela ili listeria. Test proveden u 30 nasumice odabranih frižidera pokazuje da su njihove ladice za salatu nakupile prosječnih 7.850 bakterija po kvadratnom centimetru. Najproblematičniji primjerci imali su i fantastičnih 130 hiljada mikroorganizama po kvadratnom centimetru.

Evropski standardi hranu smatraju zdravom ako po kvadratnom centimetru ne sadrži više od 10 mikroorganizama.

Ove rezultate prikupio je engleski istraživač Paul Mc Donell, a prenosi ih Daily Mail. "Svrha i smisao frižidera je da štiti hranu i smanjuje mogućnost da dođe u dodir s bakterijama. Zato rezultati istraživanja, koji pokazuju upravo obrnuto, doista mogu zabrinuti", kaže Mc Donell.

Frižideri su posebno važni u toplijim klimama koji pogoduju razvoju bakterija – pa su frižideri zaštićena mjesta.

"Ali samo ako je svježina frižidera nadopunjena redovnim čišćenjem", upozorava McDonell: "Kad se bakterija nastani u frižideru i mi je ne uklonimo, ona će se razmnožiti. Pravilan postupak je da uklonimo svu hranu iz hladnjaka, pažljivo operemo police. Tu se nekako dogodi da su vlasnici lijeni izvući i posebno pažljivo oprati ladicu za salatu i tako nastaje problem".

Posljedice nisu zanemarive: ako zanemarimo higijenu hladnjaka, u njemu se mogu razviti i opasne bakterije kao što je E.coli. Proizvođači frižidera u posljednje vrijeme nude tržištu modele koji su opremljeni filterima protiv mikroorganizama i drugim zaštitnim sredstvima koja sprečavaju razvoj bakterija. Ipak, ni oni ne mogu potpuno ukinuti potrebu za čišćenjem. Bez spužvice i odgovarajućeg sredstva za dezinfekciju, vaš frižider jednostavno ne može obavljati ono zbog čega ste ga kupili – čuvati hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije