Ko je sretniji: parovi s djecom ili oni bez djece?

Radiosarajevo.ba
Ko je sretniji: parovi s djecom ili oni bez djece?

Mnogi supružnici su spremni priznati da je dan kada su dobili dijete najsrećniji u njihovom životu. Međutim, izgleda da su bračni parovi bez djece sretniji od onih koji ih imaju, piše B92.

Jedno istraživanje pokazalo je da su parovi koji nemaju djecu zadovoljniji svojom vezom i da se međusobno više cijene, u odnosu na one koji imaju potomstvo.

Studija koju je sproveo Open University podrazumijevala je intervjue sa gotovo 5.000 ljudi iz svih starosnih grupa, klasa i seksualnih orijentacija.

Kada su ispitanici imali zadatak da ocijene kvalitet veze, parovi bez djece obično su davali mnogo višu ocjenu. Takođe, oni su se mnogo više trudili da očuvaju svoju vezu.

Ipak, kada su imali zadatak da ocijene zadovoljstvo životom uopšte, pojavile su se određene razlike u odgovorima u zavisnoti od pola ispitanika. Tako su žene koje nemaju djecu bile najmanje zadovoljne, dok su majke bile najsretnije. Muškarci sa djecom, s druge strane, bili su nešto manje sretni od onih koji ih nemaju.

Studija je takođe otkrila da mali gestovi pažnje mnogo pomažu održavanju veze. Ipak, u svim kategorijama kao najvažniji element jakih veza bilo je izražavanje zahvalnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije