Književnica godinu dana živjela striktno po Bibliji

Radiosarajevo.ba
Književnica godinu dana živjela striktno po Bibliji

Rachel Held Evans, književnica iz Daytona u Tennesseeju, provela je godinu dana živeći po vrlo strogim pravilima za žene koja nalaže Biblija. O svom iskustvu Amerikanka sada želi napisati knjigu, no problem joj stvara izdavačka kuća zbog riječi vagina.

31-godišnja Rachel živjela je slijedeći biblijske smjernice za žene, tačnije zapovijedi iz Levitskog zakonika – poglavlja od 15. do 18. Riječ je o pravilima Svete knjige kojih bi se trebale pridržavati žene. Neka od njih su eksplicitna, neka nisu, ali daju se iščitati iz teksta, prenosi Danas.hr.

Pridržavajući ih se doslovno, Evans je 12 mjeseci sama šivala odjeću, suzdržavala se od seksualnih odnosa, čak i od dodirivanja svog supruga. Živjela je u društvenoj izolaciji, nije se šišala, jednom mjesečno je spavala u šatoru na otvorenom, a gdje god je išla sa sobom je nosila nosila jastučić za sjedenje kako bi izbjegla koristiti stolice i druga mjesta za sjedenje u kućama u koje je odlazila.

Iako sve navedeno zvuči prilično smiješno i suludo, mlada Amerikanka na ovaj potez odlučila se kako bi dokazala da su kršćani iz Biblije uzeli samo one dijelove koji im odgovaraju.

Kritike su brojne, a najviše ih dolazi od ljudi za koje je Evans vjerovala da će dobiti podršku.

"Čini se da postoji strah da se ljudima razotkrije šta to, zapravo, znači živjeti doslovno po pravilima koje nalaže Biblija", kazala je Evans za portal Slate.com.

Uprkos kritikama, Amerikanka će svoje 12-mjesečno iskustvo opisati u knjizi koju upravo priprema, a kojoj će naslov biti A Year of Biblical Womanhood.

Nakon što je doživjela brojne prepreke slijedeći slijepo Bibliju, pred Evans se stvorila još jedna – možda zahtjevnija od svih dosad. Izdavačka kuća LifeWay, koja je specijalizirana za kršćansku literaturu, odbila je štampati knjigu jer se spominje riječ vagina.

Jedan od urednika u izdavačkoj kući joj je predložio da izbaci tu riječ. Evans je bila i spremna da to učini, ali je odustala nakon online peticije čitatelja njenog bloga.  Zbog toga ostaje nepoznato hoće li knjiga uopće završiti na policama trgovina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije