Klubovi i restorani samo za žene

Radiosarajevo.ba
Klubovi i restorani samo za žene

Boys only klubovi nisu nikakva novost, ali jeste novost da su žene počele sve više prihvaćati i tražiti mjesta namijenjena samo ženama

Takav trend započeo je u Londonu u kojem se trenutno otvara sve više klubova, društava i restorana samo za žene, piše Voxfeminae.net. Krajem prošle godine, Kate Percival pokrenula je Grace Belgravia, klub samo za žene, u centru Londona. 

Također, tu je i Sorority u Holbornu, s istim temeljnim pravilima - muškarci su dobrodošli samo određene dane i pod uslovom da se pristojno ponašaju. KC Gates, kanadska igračica ragbija, planira pretvoriti Soho bar Sofakingcool u restoran samo za žene. Glasnogovornica Grace Belgravie ponudila je objašnjenje: 

"Ovo je misleći ženski klub. Muški klubovi su zavučena mjesta gdje se muškarci mogu družiti, kartati, piti, jesti i razgovarati o poslu. Ono što mi gradimo je potpuno drugačije - to je sestrinstvo za žene. Znam, godine i godine borbe za jednakost, kontracepciju, jednake plaće, protiv patrijarhata, a mi još uvijek jedemo sirovu hranu za zadovoljstvo i idemo na spa tretmane. Imamo i alkoholnu licencu, ali žene ne dolaze ovdje da bi se napile bez silnih gnjavaža." 

Daisy Buchanan, 27-godišnja saradnica Strašnih Žena na Twitteru (AWOT) dodaje: 

"To je više od toga jer postoji i naglasak na umrežavanju. Također, opuštajuće je družiti se bez muškaraca na dnevnom redu." 

Mogli bi zaključiti da se tu ne radi samo o muškarcima i ženama, nego o nedostatku seksa, makar u trajanju od jedne kafe, radi čega se stvara prostor za disanje u kojima se druge stvari, poput zajedništva, mirnoće, kreativnosti i prijateljstva mogu razvijati. 

Vlasnice restorana ili klubova namijenjenih isključivo ženama kažu da inspiracija dolazi iz postojećih mjesta rezervisanih samo za žene: teretana, foruma, književnih klubova i sl., a po svemu sudeći takav trend će se nastaviti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije