Kiseli kupus i kokice - superseksi namirnice

Radiosarajevo.ba
Kiseli kupus i kokice - superseksi namirnice

Hrana može pomoći u kontroli alergija i astme, seksualnom životu, ublažiti hiperaktivnost, potaknuti plodnost....

Već nekoliko godina dr. Lejla Kažinić-Kreho surađuje s novinama i magazinima, pišući tekstove o utjecaju hrane na zdravlje. Surađuje i s različitim zdravstvenim udrugama, primjerice s Udrugom za prevenciju prekomjerne tjelesne težine. Uz to predaje na tribinama, savjetuje pacijente i one koji se žele hraniti bolje...

Njezina prva knjiga, Prehrana 21. stoljeća, u izdanju Profila, logičan je nastavak njezine silne aktivnosti. U knjizi ta liječnica i članica Britanskog nutricionističkog društva nudi “12 znanstvenih odgovora na pitanje može li hrana biti užitak i lijek”. Spominjanje nauke nikog ne treba preplašiti - knjiga je pisana doista razumljivo, zabavno i pitko.


"Željela sam pomoći ljudima u razrješavanju nekih velikih prehrambenih dbojbi, a da svatko koga te teme zanimaju dobije jednostavnu i pouzdanu informaciju", kaže dr. Kažinić Kreho. U tome je i uspjela.

Prehrana 21. stoljeća bez problema bi mogla stajati u u izlogu bilo koje knjižare na Zapadu, gdje su čitatelji stalno bombardirani kvalitetnim priručnicima.

Možda je tome pridonijela i činjenica da je dr. Kažinić Kreho studirala i radila u Velikoj Britaniji - na uglednom Kings Collegeu magistrirala je kliničku nutriciju te surađivala s nekim od najuglednijih stručnjaka u svojem području, među ostalim i s Anthonyjem Leedsom, jednim od pionira klasifikacije hrane prema glikemijskom indeksu.

Knjiga koja je nastajala godinu dana, prepuna je savjeta i recepata, te uputa za organiziranja svakodnevne prehrane na znanstvenim načelima, a da pritom čitatelju ne prijeti “zdravom” i “nezdravom” hranom, ograničenjima, nemogućim zahtjevima...

Tako su u njoj našlo poglavlje koje može pomoći ženama da razriješe neke česte zdravstvene probleme (kandida, endometrioza), u drugom su muškarci dobili jednostavan vodič kroz prehranu uz koji im doista nije potrebna “ženska ruka”. Nezaobilazne su i teme veze prehrane i ljepote kose, kože i noktiju, stresa, poremećaja u prehrani, a knjiga govori i zašto djeca i tinejdžeri nikada ne smiju biti na dijeti, ali i kako prehranom ublažiti dječju hiperaktivnost. Posebna su poglavlja posvećena prehrani u starijoj dobi (ili kako ostati duhom i tijelom mlad), glikemijskom indeksu, liječenju alergija i astme...

Sladila, aditivi, voda...

Svakome ko imalo razmišlja o onome što stavlja na tanjur zanimljive će biti i teme o namirnicama životinjskog porijekla te o sirovoj hrani kao trendu ili zdravoj perspektivi. Posljednje poglavlje - o dilemama suvremene prehrane - od umjetnih sladila i aditiva do vode iz bočice (dr. Kreho preferira onu iz vodovoda) također je vrlo korisno.

Iz knjige smo izdvojili temu koja zanima svakoga - seks i hrana. Donosimo vam superseksi namirnice (uz neka iznenađenja!) i jelovnik koji pomaže u poboljšanju spolnog života.

Hrana koja razbuktava strast

Kiseli kupus je, prema svim istraživanjima, afrodizijak broj jedan! Njemački naučnici nedavno su otrkili da je svježi kiseli kupus najučinkovitija namirnica za poticanje libida, a još novije američko istraživanje pokazuje da je vrlo djelotvoran protiv raka zbog visokog sadržaja fitokemijskih tvari. Jedite dva puta dnevno!

Avokado je bogat aminokiselinom fenalanin koja pomaže u proizvodnji adrenalina, hormona povećane mentalne koncentracije koji tjera depresiju. Smanjuje osjećaj gladi, a bogat je vitaminima B grupe koji podižu razine energije. Vitamin B 6 važan je i za proizvodnju spolnih hormona.

Šparoge sadrže mnogo vitamina A i C koji podižu razinu energije - za najbolji učinak uvrstite ih na jelovnik najmanje tri dana za redom.

Višnje se već dugo povezuju sa seksom. Bogate su antioksidansima, a zbog antocijanina koji im daje crvenu boju djeluju portiv karcinoma.

Banane sadrže bufotenine, tvari koje pozitivno djeluju na mozak tako da se osjećamo bolje raspoloženi i imamo više samopouzdanja.

Morske alge, nori alge koje se koriste za sushi, wakame, te kelp odlična su zamjena za kamenice, od davnina poznati afrodizijak.

Češnjak sadrži alicin koji popobljšava cirkulaciju, pa je vrlo poželjan na ljubavnom jelovniku. Dakako, ako ga jedu oba partnera.

Muškatni oraščić je već dugo na cijeni kao afrodizijak zbog sposobnosti da potiče živce i poboljšava raspoloženje.

Cimet je u kineskoj medicini poznat kao seksualni stimulans. Dodajte prstohvat u vruću tamnu čokoladu ili voćnu salatu.

Čokolada sadrži triptofan, prirodni ljubavni lijek koji pomaže proizvodnji serotonina.

Zob je superhrana bogata selenom i vitaminom E, važnim za plodnost i žena i muškaraca.

Nar ili ljubavna jabuka sadrži tvari koje potiču lubrikaciju i povećavaju spolnu želju.

Plava riba, osobito divlji losos i divlja pastrva obiluju esencijalnih masnim kiselinama ključnima za proizvodnju spolnih hormona.

Celer sadrži androsteron, “rođaka” testosterona za koji se smatra da je kemijska tvar najzaslužnija za osjećaj privlačnosti.

Špinat je bogat željezom, a kod nedostatka željeza javlja se umor, pad libida, pa i neplodnost.

Đumbir je superkorijen poznat po ljekovitom djelovanju, a povećava dotok krvi u genitalije.

Bučine sjemenke bogate su cinkom koji je važan za razine testosterona kod muškaraca.

Nedavno američko istraživanje potvrdilo je da kokice pečene s dodatkom maslaca na muškarce djeluju kao afrodizijak!

Ljubavni jelovnik

Doručak
- zob kuhana u jabučnom soku, pomiješana s malo meda
- 1 do 2 jušne žlice borovnica ili malina
- prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića
- čaša soka od nara

Međuobrok
- jabuka i 10 badema

Ručak
- Juha od leće i povrća

Na malo ulja popirjajte luk i dosta češnjaka te dodajte leću koju ste prethodno potopili u vodu i dobro isprali. Dodajte povrtni temeljac i narezanu rajčicu. Posolite i popaprite po želji, ali ne pretjerute sa solju. Možete dodati i čili, koji vjerojatno potiče otpuštanje endorfina, hormona zadovoljstva. Ako juhu napravite gušćom, možete je poslužiti sa smeđom rižom ili kruhom s bučinim sjemenkama.

Međuobrok
- keks od zobi s džemom od višanja i borovnica
- idealan je napitak ekološki zeleni čaj - bogat antioksidansima

Večera
- odrezak divljeg lososa ili pastrva na žaru

Ne nađete li te dvije ribe, sličan učinak imaju i skuša ili divlja tuna na žaru. Ribu poslužite na posteljici pirea od celera. Pripremite ga kao pire od krompira, samo umjesto krompira stavite korijen celera

- miješana salata od špinata, rikole i avokada, posuta bućinim sjemenkama

Desert
- Rastopite tamnu čokoladu, idealno bi bila ekološkog podrijetla te u nju namačite komade jagoda, banana, maline ili manga. Možete dodati i malo cimeta.


Nova pomoć za vitkost

Pažnju mnogih zasigurno će privući i priča o SI hrani ili indeksu sitosti, novoj formuli za mršavljenje. Glad je, kaže dr. Kažinić Kreho, najveći problem svih koji su na redukcijskim dijetama. Indeks sitosti, koji mjeri koliko neka vrsta hrane može zasititi, potječe iz Australije, sa sveučilišta u Sydneyju, a osmislila ga je dr. Sussane Holt.

Za usporedbu se koristio bijeli kruh s indeksom 100 - sva hrana koja je manje zasitna od kruha ima SI manji od 100, a zasitnije namirnice veći od 100.

Tako u top SI namirnice spadaju krumpir (SI 323), riba (SI 225), zob (SI 209), jabuke i naranče (SI 202), integralna tjestenina (SI 188), junetina (SI 176), grah (SI 168). Grožđe (SI 162), kruh s cjelovitim žitaricama (SI 157) te kokice (SI 154).

Višem SI namirnica pridonose biljna vlakna (zob, grah..), bjelančevine (riba, junetina), visok sadržaj vode (voće, povrće), te hrana koja zauzima prostor (kokice). SI je najbolje koristiti uz dobro poznati glikemijski indeks (GI), i tako dobiti savršenu kombinaciju.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije