Kiša koja pada s pijeskom nije ništa neobično

Radiosarajevo.ba
Kiša koja pada s pijeskom nije ništa neobično


Kiša koja je pala u toku noći u Bosni i Hercegovini bila je pomiješana s pustinjskim pijeskom iz Sahare. Ista pojava zabilježena je i u drugim zemljama regije.

U Dalmaciji padala kiša sa saharskim pijeskom

Kontaktirali smo Federalni hidrometeorološki zavod Federacije Bosne i Hercegovine.

"Pojava da s kišom padne i pijesak koji se nalazi u atmosferi ili bilo koje druge čestice prljavštine ili prašine nije ništa neobično. Oblak prašine je jučer sa sjevera Afrike krenuo skupa s vjetrom. Vjetar ga je odnio jer je prešao preko Balkana i otišao južnije preko Turske, rekao je za Radiosarajevo.ba dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Damir Šantić.

Dodao je da se na satelitu može vidjeti da pijesak sa sjevera Afrike dođe do južnog dijela Amerike, pređe cijeli Atlantski okean.

To nije neobična pojava da oblak pijeska koji vjetar ponese može preći velike udaljenosti, pojasnio je Šantić  i dodao da padanje pijeska zavisi od toga da li će vjetar dignuti pijesak sa sjevera Afrike i prenijeti ga preko Sredozemnog mora da dođe do Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije