Kinezi zbog posla idu na plastične operacije

Radiosarajevo.ba
Kinezi zbog posla idu na plastične operacije

Milioni mladih Kineza koji pokušavaju da naći posao okreću se estetskoj hirurgiji da bi povećali svoje šanse. Dio Kineza "popustio" je reklami i modelira nos po uzoru na oblik Eiffelovog tornja, piše Tanjug.

"Pod uticajem smo ljepote Eiffelovog tornja i zato se ne zadovoljavamo malim korekcijama nosa, mi ga rekonstruiramo", rekao je hirurg Wang Xuming, koji svakog mjeseca izvrši desetak operacija te vrste.

Kineski poslodavci ne kriju važnost tjelesnih kriterijuma prilikom izbora kandidata za posao, a neki u svojim oglasima navode i poželjni stas, piše portal Pliva. Zato se studenti sve više obraćaju estetskim hirurzima u nadi da će na taj način navesti poslodavca da baš njima da posao. Konkurencija je oštra, u prilog čemu govori podatak da je prošle godine fakultet završilo oko 7 miliona mladih koji moraju da uđu na tržište rada.

U Chongkingu na jugozapadu Kine, gdje se nalazi klinika dr Xuminga, svuda se mogu videti reklame za estetske klinike, među kojima je i Wangova koja reklamira Eiffelov nos.

"Studenti se nalaze pod velikim pritiskom da bi našli posao posle završenog fakulteta. Ako imaju dobre karakteristike lica, imaju i bolje šanse za posao", kaže dr Wang dodajući da mu je klijentela uglavnom ženska.

Inače, ljekari njegove klinike kažu da Eiffelov nos nije jeftina, operacija koja košta oko 7.200 eura i ima samo maglovit odnos s pariskom metalnom konstrukcijom. Međutim, studenti i studentice u potrazi za poslom ne rekonstruišu samo noseve.

Xu Yang, 26-ogodišnja Kineskinja iz Pekinga priznaje da je išla na liposukciju, motivisana potragom za poslom, smatrajući sebe debelom.

Zbog svih njih, kineski sektor estetske kirurgije bilježi posljednjih godina veliki rast koji ide čak do 40 posto godišnje, zbog čega je Kina treće najveće svjetsko tržište u domenu plastične hirurgije, iza SAD i Brazila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije