Kinezi pronašli originale svojih klasičnih djela stare 2.300 godina

Radiosarajevo.ba
Kinezi pronašli originale svojih klasičnih djela stare 2.300 godina

Prije pet godina kutija vrijednog sadržaja stigla je u biblioteku Univerziteta Tsinghua u Pekingu kao dobacija diplomanta koji je kupio na tržnici umjetnina u Hong Kongu.

"Kada smo otvorili kutiju smrdilo je iz nje na vlagu. Mnogi su bili polomljeni", rekao je Li Xueqin, eminentni istoričar tog univerziteta. Ispod tvrdog blata stajalo je nešto zadivljujuće: antički literarni tekstovi, napisani na štapićima bambusa čistom, stabilnom tintom.

Tri mjeseca Lijev tim je čistio štapiće, što je bilo vrlo težak posao jer kada se bambus pokvasi postanu mekan, piše Nytimes.com.

U kutiji bili su neki od najstarijih poznatih tekstova kineskih klasika i vjeruje se da su ilegano otkopani iz grobnice istoričara koji je živio u državi Chu oko 300 godina prije nove ere. 

Talijanski novinar u Pekingu Francesco Sisci opisao je otkriće tekstova za Kineze kao otkriće grčke i rimske kulture za Europljane. 

Otkriveni tekstovi sardžavaju tekstove kao što su  I Ching, Knjiga pjesama, Analekti, Dao De Jing ili Taoistička knjiga o putu.

To bi bilo kao da pronađete originalnu Bibliju, rekao je Li.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije