Kina zvaničnicima zabranila pušenje na javnim mjestima

Radiosarajevo.ba
Kina zvaničnicima zabranila pušenje na javnim mjestima

Zvaničnici Komunističke partije ne smiju pušiti na javnim mjestima ili kupuju cigarete koristeći javna sredstva, a trebalo bi i da podstiču svoje kolege da prestanu da puše, saopštilo je sinoć najviše kinesko vladino tijelo u cirkularnom pismu, javlja Tanjug.

Agencija Sinhua je sinoć objavila da su novi propisi sadržani u cirkularu Centralnog komiteta Komunističke partije i Državnog vijeća (saveta) ili kineskog Kabineta.

Sinhua je prenijela da zvaničnicima nije dozvoljeno da puše u školama, bolnicama, sportskim objektima ili javnom prevozu, kao i da puše ili nude cigarete dok obavljaju zvanične dužnosti.

Kina je najveći svjetski potrošač duvana sa više od 300 miliona pušača. Kinesko ministarstvo zdravlja je 2011. godine objavilo uputstva o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima, uključujući hotele i restorane, ali ona se striktno ne primjenjuju, prenio je AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije