Kina: Smrtna kazna za pokvarenu hranu

Radiosarajevo.ba
Kina: Smrtna kazna za pokvarenu hranu

Kineske vlasti donijele su zakon prema kojem će svi proizvođači hrane koji ne poštuju zakonske propise o sigurnosti hrane biti privedeni i suočeni sa smrtnom kaznom.

Ovo nije prva prijetnja takve vrste, ali postavlja se pitanje efikasnosti do sada primjenjivanih načina kontrole hrane.

Prekršiocima zakona o sigurnosti hrane u Kini prijeti smrtna kazna, ali kako prenose mediji, pitanje je koliko će i ovaj zakon uticati na ispravnost hrane.

Krajem 2008. godine jedan farmer i prodavac bili su optuženi za kontaminaciju mlijeka melaminom, od kojeg je preminulo šestoro djece, a gotovo 300 hiljada je oboljelo. Tada su osuđeni na smrtnu kaznu.

Međutim, njihov slučaj očigledno nije uticao na svijest proizvođača jer se samo pola godine nakon toga pojavila vijest o dojenčadi koja je počela da pokazuje znakove preuranjenog puberteta, a sumnja se na visoke procente hormona u mlijeku, prenosi Wall Street Journal's China Real Time.

Prošlog mjeseca hospitalizirano je nekoliko osoba u Nanjingu nakon konzumiranja rakova kontaminiranih industrijskim hemikalijama, dok se u Kaliforniji sa tržišta povlače slatkiši od đumbira, uvezeni iz Kine, zbog povišene količine olova.

U Kini je, također, zabilježen slučaj izbjeljivanja brašna krečom.

Kina se svake godine suočava sa novim skandalima u prehrambenoj industriji, a veliki broj proizvođača koji plaćaju kazne i u milionskim iznosima naglo se povećava.

Tako u Kini više ne važi uzrečica da čovjeka najviše boli kad ga "opalite po džepu" te su se očajne vlasti odlučile na radikalan potez i, umjesto po džepu, "opaljuju po glavi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije