Kina mlade, neudate žene proglasila 'usidjelicama'

Radiosarajevo.ba
Kina mlade, neudate žene proglasila 'usidjelicama'

Kina je odlučila podsticati medije da žene starosti između 27 i 30 godina koje još nisu udate nazivaju usidjelicama. Naime, Svekineska ženska federacija koristi taj termin za sve žene koje se nisu udale do tih godina.

Inače, 9 od 10 Kineza smatra da žena treba da se uda prije 27. godine, 60 posto njih vjeruje da je idealno vrijeme za brak između 25. i 27. godine njenog života, dok samo jedan procenat smatra da je najbolje da se žena uda između 31. i 35. godine.

“Lijepim djevojkama nije potrebno obrazovanje da bi se udale za čovjeka iz moćne i bogate porodice. Međutim, djevojke prosječnog ili ružnog izgleda mogu imati problema”, stoji u jednom članku nazvanom Usidjelice ne zaslužuju naše saosjećanje.

Ponižavajući naziv zadržao se u medijima i izazvao pobunu miliona ambicioznih mladih žena koje tvrde da zaslužuju da se obrazuju koliko žele.

'Podsticaj rađanja'

Cilj vlade je da ih podstakne na rađanje u što mlađem dobu i tako spriječi ozbiljan disbalans koji se javio u brojnosti pripadnika muškog i ženskog pola.

Naime, u Kini su zbog dugogodišnje politike jednog djeteta postali popularni abortusi zasnovani na (ženskom) spolu djeteta, zbog kojih se svake godine rađa mnogo više dječaka nego djevojčica. Osim toga, vladu brine da će neudate žene podsticati društvo na građansku neposlušnost.

Kina: Politika jednog djeteta i njene posljedice

Iako je Svekineska ženska federacija nedavno prestala da koristi termin usidjelica, sada žene koje se nisu udale do 30. godine naziva “starim” neudatim ženama. Ipak, pogrdni izraz se i dalje koristi u većini medija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije