Kina: HIV pozitivni ne mogu u javna kupatila

Radiosarajevo.ba
Kina: HIV pozitivni ne mogu u javna kupatila

Agencija UN za AIDS (UNAIDS) i aktivisti osudili su danas nacrt kineskog propisa da se HIV pozitivnim osobama zabrani da odlaze u javna kupatila i spa centre, javlja  Tanjug.

Prijedlog koji je dalo ministarstvo trgovine najnoviji je slučaj diskriminacije osoba zaraženih virusom HIV-a u Kini. Nacrt, koji je objavljen na web stranici kabineta, nalaže da spa centri i slične ustanove na vidno mjesto postave natpise na kojima piše da su ta mjesta "zabranjena za ljude sa seksualno prenosivim bolestima, AIDS-om i zaraznim kožnim bolestima".

Koordinatorka programa UNAIDS u Kini Hedia Belhaj izrazila je zabrinutost i pozvala da se propis poništi, ističući da ne postoji opasnost od prenošenja virusa HIV u prostoru javnih kupatila ili spa centara.

Ona je, također, pozvala kineske vlasti da izvrše reviziju propisa koji ograničavaju pristup javnim i privatnim službama za ljude zaražene HIV-om, javio je AFP.

Kritiku su kineskim vlastima uputile i grupe aktivista u zemlji povodom prijedloga koji je otvoren za javnu raspravu do sljedećeg mjeseca.

Prema procjenama UN, u Kini sa virusom HIV-a živi oko 780.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije