Kina (donekle) ublažava cenzuru interneta

Radiosarajevo.ba
Kina (donekle) ublažava cenzuru interneta

Kineske vlasti uskoro bi mogle ublažiti svoje stroge zakone o korištenju društvenih mreža i interneta, ali samo u određenim dijelovima zemlje, piše BBC.

Kinesko glasilo China Morning Post je izvijestilo da bi Facebook, Twitter i druge web stranice mogle biti odblokirane i dostupne korisnicima interneta u prostoru slobodne trgovinske zone u Šangaju. Neimenovani zvaničnik iz kineske vlade je saopštio da se ovaj potez donosi kako bi se stranci u Kini "osjećali kao kod kuće".

Facebook i Twitter su u Kini nisu dostupni od 2009. godine, nakon građanskih protesta za koje je vlada optužila društvene mreže, a cenzura na internetu u Kini je uobičajena pojava koju vlada sprovodi kako bi spriječila pristup stranicama za koje procjenjuje da bi mogle biti neprikladne, politički osjetljive ili bi mogle uticati na život u zemlji.

Prema posljednjim podacima, u Kini postoji blizu 600 miliona korisnika interneta i 460 miliona korisnika mobilnog interneta, a do kraja mjeseca bi trebali biti odblokirani Facebook, Twitter i New York Times u zoni trgovinskog centra u Šangaju, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije