Kartonskom kutijom protiv bacanja hrane

Radiosarajevo.ba
Kartonskom kutijom protiv bacanja hrane

U svijetu se svake godine baci na milione tona hrane, što je podatak koji osim na ekološke posljedice podsjeća i na milione i milione gladnih na svijetu – i to ne samo na afričkom kontinentu nego i u našem najbližem susjedstvu.

Jedna od novogodišnjih odluka svih nas može biti smanjenje otpada, a prvenstveno hrane bačene u kontejner. Pored odgovorne kupovine, obaveznog spiska za kupovinu i praćenja troškova kućnog budžeta, u tome će vam – vjerovali ili ne – pomoći obična kartonska kutija od cipela.

 

Zvuči prejednostavno, ali brojne namirnice, najčešće mliječni i mesni proizvodi, uspiju nam se pokvariti u frižiderima jer ih ne vidimo, zabačene na stražnjem dijelu polica. Kutija, najbolje neka jarke boje, obložena plastičnom folijom, biće mjesto gdje će svi ukućani ili cimeri stavljati namirnice kojima se bliži krajnji rok upotrebe, odnosno koje treba potrošiti prije ostalih.

 

Učinivši ove namirnice vidljivijim, manje će vam se hrane kvariti u frižideru, manje ćete toga bacati u smeće, a posljedično ćete i trošiti manje novca na nove zalihe. Drugim riječima – svi dobijaju.

Naučite bacati manje hrane u smeće

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije