Kartonskim srcima protiv Papine homofobije

Radiosarajevo.ba
Kartonskim srcima protiv Papine homofobije

Grupa demonstranata pokušala je prije nekoliko dana ući na Trg sv. Petra u Vatikanu dok se papa Benedikt XVI obraćao vjernicima, ali ih je u tome spriječila policija.

Oni su, noseći transparente u obliku srca na kojima su na raznim jezicima bile ispisane poruke protiv homofobije, izrazili negodovanje papinim govorom u petak u kojem je nagovijestio kako će se u svojoj poruci povodom Svjetskog dana mira, 1. januara 2013. godine, ponovno okomiti na istospolne brakove.

"Pokušaji da se istospolnim zajednicama da isti status kao i onim bračnima, između žena i muškaraca, predstavlja opasnost za pravdu i svjetski mir. Osim toga, takvi pokušaji štete i destabiliziraju instituciju braka", rekao je tom prilikom Papa.

Slične poruke netrpeljivosti i mržnje Benedikt je odaslao i početkom ove godine kad je u tradicionalnoj godišnjoj poslanici svijetu, pred gotovo 180 stranih diplomata u Vatikanu izjavio kako bi davanje jednakih bračnih prava gejevima i lezbijkama moglo"ugroziti budućnost čovječanstva".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije