Kardiolozi traže strogu kontrolu elektronskih cigareta

Radiosarajevo.ba
Kardiolozi traže strogu kontrolu elektronskih cigareta

Američko udruženje kardiologa je zatražilo uvođenje strogih propisa za upotrebu elektronske cigarete, među kojima su zabrana prodaje maloljetnicima i ograničenje reklamiranja, piše agencija Beta.

To udruženje koje je veoma uticajno u SAD, smatra da, pošto elektronske cigarete sadrže nikotin, za njih treba da važe isti propisi kao i za obične cigarete.

"Tokom posljednjih 50 godina, cigareta je odnijela 20 miliona života i čvrsto smo posvećeni sprečavanju industrije duhana da stvori novu generaciju pušača koja će zavisiti od nikotina", rekla je Nancy Brown, predsjednica udruženja American Heart Association.

Po njenim riječima, nedavne studije ukazuju da će elektronska cigareta ohrabriti mlade da puše i tradicionalne duhanske proizvode.

"Ti uznemirijući podaci su nas naveli na stav da za elektronsku cigaretu treba da postoje strogi propisi i da se i dalje sprovode naučna istraživanja o njenom uticaju na zdravlje, posebno na kardiološke i cerobraovaskularne bolesti", rekla je Brown.

Udruženje predlaže zabranu prodaje maloljetnicima i veoma ograničenu reklamu tog proizvoda. Udruženje se takođe protivi upotrebi aroma u toj cigareti jer je tada primamljivija za korištenje.

AHA se poziva na studiju objavljenu u časopisu Pediatrics, prema kojoj je upotreba elektronske cigarete od 2011. do 2013. godine povećana za 250 posto kod mladih zbog čestih reklama. Prema toj studiji, 24 miliona mladih sada koristi elektronsku cigaretu.

Udruženje navodi da ne postoje dokazi da elektronska cigareta pomaže pušačima da odustanu od pušenja.

Svjetska zdravstvena organizacij je još 2008. godine upozorila da nema provjerenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta bezbjedna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja. Elektronske, kao i klasične cigarete, ispuštaju nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama.

U New Yorku i Chicagu nedavno je zabranjeno pušenje i te cigarete na javnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije