Kandidat za papu antisemita?

Radiosarajevo.ba
Kandidat za papu antisemita?

Jedan od vodećih kandidata za novog papu je antisemita, upozorio je profesor prava sa Harvarda, Alan Dershowitz.

U pismu uredniku Miami Heralda, reagujući na listu objavljenu prošle sedmice nakon ostavke pape Benedicta XVI, na kojoj je kardinal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa kao jedan od mogućih nasljednika sadašnjeg crkvenog poglavara, Dershowitz je napisao:

"On je okrivio Jevreje za skandal povezan sa seksualnim prestupima sveštenika prema mladim vjernicima! Tvrdio je da su Jevreji uticali, organizujući da mediji - koje oni naravno kontrolišu, kako je rekao - daju nesrazmernu pažnju seksualnom skandalu Vatikana. Potom je uporedio kontrolisanje medija od Jevreja s Hitlerom, jer su oni protagonisti onoga što ja ne oklijevam definisati kao progon protiv crkve."

Maradiaga je u maju 2002. godine u intervjuu za italijansku katoličku publikaciju 30 Giorni tvrdio da su Jevreji uticali na medije da iskoriste trenutnu kontroverznu situaciju u odnosu na seksualno uznemiravanje katoličkih vernika kako bi skrenuli pažnju s izraelsko-palestinske krize.

"Vatikan je ispravno označio antisemitizam grijehom, a ipak nepogrešivo griješi u odnosu na kratku listu onih koji mogu postati lideri Katoličke crkve", napisao je Dershowitz.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije