Kanađani najobrazovaniji na svijetu

Radiosarajevo.ba
Kanađani najobrazovaniji na svijetu

Kanada je na prvom mjestu liste zemalja sa najvećim brojem visokoobrazovanih ljudi, a slijede je Izrael, Japan, SAD i Novi Zeland.

Švicarski poslovni list Bilan prenio je listu koju je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, a koja sadrži ukupno 34 zemlje, članice ove organizacije industrijalizovanih zemalja i još osam uticajnih svjetskih ekonomija. Lista je sastavljena prema brojnosti visokoobrazovanih u odnosu na broj odraslih stanovnika.

U Kanadi danas 51 posto odraslih ima univerzitetsku diplomu, a prije 10 godina ovaj postotak je iznosio  40. Kanada je jedina zemlja u kojoj je više od polovina odraslog stanovnika završilo fakultet, iako država u obrazovanje ulaže 6,1 posto BDP-a, što je manje od prosjeka u zemljama članicama organizacije, koji iznosi 6,3 posto.

Na drugom mjestu je Izrael gdje je 46 posto populacije završilo fakultet, i gdje je 2009. ulaganje u obrazovni sistem predstavljalo 7,2 posto BDP.

Japan se sa 45 posto visokobrazovanih među odsraslima našao na trećem mjestu. Ulaganje države u školstvo 2009. je bilo 5,2 posto BDP, a u visoke škole 1,6 posto.

Na četvrtom mjestu su SAD sa 42 posto fakultetski obrazovanog odraslog stanovništva, gdje je ulaganje u školstvo 2009. iznosilo 7,3 posto BDP-a.

Novi Zeland koji je 2000. imao 29 posto, a sada 41 posto visokobrazovanih je na petom mjestu. Potom dolazi Južna Koreja koja je 2000. imala 24 posto, a sada 40 posto fakultetski obrazovanih ljudi. Na sedmom mjestu je Velika Britanija sa 38 posto visokoobrazovanog stanovništva, što je za 12 posto više nego 2000.

Finska sa 38 posto visookobrazovanih i izdvajanjem države od 6,7 odsto BDP u 2009. u obrazovanje je na osmom mjestu. Čak 97,6 posto studenata u Finskoj studira o trošku države.

Na devetom mjestu je Australija sa 38 posto visokoobrazovanih i sa najvišim procentom stranih studenata koji dostiže 21,2 posto.

Na desetom mjestu našla se Irska sa 37 posto nacije sa univerzitetskim diploma, zemlja koja posljednju deceniju bilježi najviši napredak na godišnjim nivou u tom pogledu,od 7,3 posto.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije