Kanabis sprječava širenje bakterije MRSA

Radiosarajevo.ba
Kanabis sprječava širenje bakterije MRSA



Nedavna medicinska istraživanja su pokazala da ekstrakt kanabisa, kao i njegovi spojevi - kanabinoidi mogu smanjiti širenje bakterija otpornih na lijekove, uključujući i Staphyloccus aureus (MRSA).

Podsjećamo - MRSA je ona bakterija čije je prisustvo nedavno potvrđeno na Ginekološko-akušerskoj klinici Koševo, tšto je uzrokovalo izmiještanje porodilja i ostalih pacijentica.

Vezano: Pronađena bakterija MRSA na Ginekološko-akušerskoj klinici

"Istraživanje korištenja ekstrakta kanabisa kao i multi-kanabinoidnih spojeva daju naučnu potporu korištenju marihuane u medicinske svrhe. Ovo podrazumijeva i liječenje bolesti kakve su gripa, infekcije HIV-a, autoimune bolesti kao što su multipla skleroza, artritis, dijabetes, i neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti, moždanog udara i ozljede mozga, kao i brojne oblike raka", objasnio je dr. Robert Melamede, direktor Cannabis Science, piše tgdaily.com.

"Jedan od najčešćih elemenata ovih bolesti je da pacijenti često boraviti u bolnici, što predstavlja rizik za razvoj različitih infekcija uključujući i MRSA. Davanje pastila na bazi ekstrakta kanabisa skraćuje proces liječenja ovakvih infekcija", potvrdio je doktor

Da se priča nije svela samo na tvrdnje jednog izvora, potvrđuju i rezultati istraživanja sa Universita del Piemonte Orientale u Italiji i University of London, koji su objavljeni u časopisu Journal of Natural Products.

Pet kanabinoida - THC, CBD, CBG, CBC, i CBN - navodno su pokazali intenzivno antibakterijsko djelovanje tokom dvaju epidemija bakterije MRSA u bolnicama u Velikoj Britaniji.

"Iako se na sistematsko korištenje kanabinoida neće još uvesti, s obzirom da se čekaju rezultati rigoroznih kliničkih ispitivanja, njihova lokalna primjena smanjuje infekcije, i to je činjenica koja obećava. Cannabis je izvor antibakterijskih tvari koje mogu riješiti probleme višestruke otpornosti, kao što je slučaj sa bakterijom MRSA i ostalim patogenim bakterije" zaključuju autori istraživanja, prenosi tgdaily.com.

Dosadašnja istraživanja su takođe dokazala da marihuana ima značajne medicinske implikacije u liječenju epilepsije.

Ipak, svi koji se zalažu za korištenje marihuane u medicijnske svrhe, slažu se da je korištenje ove droge u svrhu zabave opasno, jer stvara ovisnost i uništava moždane ćelije.

Vezano: Šta je to bakterija MRSA

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije