Kako uštedjeti na računu za struju: Isključite ovaj mali kućanski uređaj preko noći...

1
Radiosarajevo.ba
Kako uštedjeti na računu za struju: Isključite ovaj mali kućanski uređaj preko noći...
Foto: Pexels / Ilustracija

Kada je riječ o plaćanju računa, mnogi se suočavaju s iznenađenjem kad stigne račun za struju, koji često bude najveći i najzabrinjavajući.

Postoje tvrdnje da se može postići značajna ušteda ako se pažljivo pristupi potrošnji električne energije, čak i kad je riječ o manje očitim uređajima poput internet routera.

Uobičajeno je da ljudi ne razmišljaju o potrošnji električne energije svog routera, ali ostavljanje uređaja uključenog cijeli dan može rezultirati značajnim troškovima.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Stoga je važno obratiti pozornost na energetsku učinkovitost routera prije nego što ga kupite, te osigurati da ima minimalnu potrošnju energije kako kad je uključen, tako i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) naglašava važnost ovog pitanja, posebno kada router nije moguće potpuno isključiti zbog korištenja telefonske linije.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Ako se suočavate s takvim izazovom, preporučuje se nabava routera koji omogućuje barem isključivanje Wi-Fi funkcije kada nije u aktivnoj upotrebi, piše Slobodna Dalmacija.

Važno je napomenuti da, iako internet router ne troši više struje od nekih većih uređaja poput frižidera, preporučuje se isključivanje kad god nije u uporabi kako bi se smanjili nepotrebni troškovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije