Kako ublažiti menstrualne grčeve?

Radiosarajevo.ba
Kako ublažiti menstrualne grčeve?

 Oko 70 posto žena tokom menstruacije iskusi jake grčeve. Pošto su u pitanju zbilja jaki bolovi, većina žena se odlučuje na tablete kako bi ih ublažili.

Magazin Women's Health donosi nekoliko prirodnih načina kako ublažiti ove neugodne grčeve.

Tjelovježba

Redovito vježbanje ublažava grčeve jer potiče otpuštanje endorfina, hormona za dobro raspoloženje. Ono smanjuje njihov intenzitet, a s treninzima se preporučuje početi najmanje sedam dana prije menstruacije. Žene koje redovno vježbaju rjeđe imaju problema s grčevima. 

Orgazam

Seks za vrijeme menstruacije ublažava neugodne grčeve i napetost. Orgazam uzrokuje opuštanje mišića što smiruje grčeve, a tijelo otpušta hormone sreće oksitocin i dopamin koji pružaju osjećaj zadovoljstva i otklanjaju bol.

Čaj do đumbira ili cimeta

Čajevi blagotvorno djeluju  na zdravlje i njihova toplina ublažava grčeve, ali tajna ipak leži u začinima. Đumbir smanjuje bolove, a cimet djeluje protuupalno i ublažava grčenje maternice. 

Joga

Ovaj tip vježbe posebno je djelotvoran kod grčeva, ali i u smanjenju krvarenja. Duboka relaksacija povezuje se s padom razine hormona koji igraju ključnu ulogu u menstruaciji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije