Kako sve iskoristiti rižu van kuhinje

Radiosarajevo.ba
Kako sve iskoristiti rižu van kuhinje

Riža je jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u cijelom svijetu, ali je više nego upotrebljiva i van kuhinje. Možete je iskoristiti u čitavom nizu kućnih poslova - npr. ukoliko pokvasite daljinski ili vas boli stomak.

Spriječite grudvanje soli

Stvaranje grudvica soli u slaniku zna biti prilično iritantno. To možete lako spriječiti tako što ćete u slanik staviti nekoliko zrna riže koja će kupiti vlagu i razbijati grudvice.

Topli oblozi

Riža odlično akumulira toplotu. Ispunite manju pamučnu kesiu ili čarapu rižom, stavite je u mikrovalnu na nekoliko sekundi i imat ćete spremnu zamjenu za termofor.

Čišćenje mlina za kafu

Ukoliko vam se u mlinu za kafu nakupi prašine i masti, kroz njega provucite malo riže i mlin je čist.

Osušite elektronske uređaje

Ukoliko slučajno prolijete vodu po daljinskom ili mobitelu, riža može spasiti uređaj. Pokvašenu stvar stavite u posudu punu riže i ostavite ga da u njoj odstoji preko noći. Riža će upiti višak tečnosti i uređaj bi trebao ponovo proraditi.

Očistite plastično posuđe

Rižom možete očistiti i plastično posuđe. Prekrijte dno rižom i dodajte duplo veću količinu vode. Posudu čvrsto zatvorite i protresite - riža će ukloniti nečistoće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije