Kako su povezani redovan seks i uspjeh na radnom mjestu

Radiosarajevo.ba
Kako su povezani redovan seks i uspjeh na radnom mjestu

Sljedeći put kada budete htjeli iskoristiti glavobolju kao izliku, razmislite o ovome: redovan seks se isplati. I to doslovno, kako su pokazali rezultati novog istraživanja.

Osobe koje imaju redovan seks, odnosno četiri puta sedmično i više, bolje su plaćeni od svojih kolega sa manje aktivnim seksualnim životom i to na statistički značajnoj razini, ako je vjerovati Nicku Drydakisu sa Instituta za istraživanje rada (Institute for the Study of Labor), privatne, neovisne organizacije usmjerene na istraživanje tržišta rada.  

Kako bi došao do ovog zaključka, Drydakis, koji je i profesor ekonomije na poslovnoj školi Cambridge, na univerzitetu Angila Ruskin, analizirao je jednu godinu dugu studiju koja je uključila 7,500 grčkih kućanstava. Ispitanici su odgovarali na upitnik o učestalosti seksualnih odnosa na sedmičnoj bazi, zaposlenosti ili nezaposlenosti, primanjima i radnom vremenu, piše Ordinacija.hr.

No, važno je napomenuti da Drydakisovo istraživanje ne znači da više seksa direktno vodi povišici, već da su ova dva faktora povezana. Osobe s redovnim seksualnim životom su sretnije, imaju više samopouzdanja, bolju sposobnost donošenja zaključaka i manje su skloni depresiji. Druga istraživanja potvrdila su kako osobe sa zdravstvenim problemima i manje zarađuju zbog smanjene produktivnosti i u nekim slučajevima, diskriminacije.  

Dakle, češći seks čini nas sretnijima i zdravijima, a sretni i zdravi ljudi zarađuju više, zaključak je Drydakisa.

Još jedan faktor može objasniti pozitivnu korelaciju između više seksa i veće plate. Osobe koje više zarađuju poželjniji su partneri; što znači da vrlo vjerojatno imaju i aktivniji seksualni život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije