Kako se rashladiti bez klima uređaja?

Radiosarajevo.ba
Kako se rashladiti bez klima uređaja?

Idealno je ljeti odmarati se na obali mora, rijeke, jezera…, pogotovo u vrijeme najvećih vrućina. Ali, šta ako nemamo mogućnosti da odemo na odmor, a kod kuće nam je pakleno vruće jer nemamo klimu ili nismo baš za to da bude uključena 24h?

Vrućine su nesnosne, rashladite se hranom

U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći da lakše preživite velike vrućine, a koje donosi magazin KoDren.

Uhvatite svjež vazduh

Tokom noći i jutra držite širom otvorene prozore u stanu ili kući, i to, ukoliko je moguće otvorite one koji će omogućiti najdjelotvornije prirodno strujanje vazduha. Na taj će način iz prostorija otići topli ustajali vazduh, a ući svjež. Tokom ranog jutra, ili kad procijenite da se vazduh napolju počeo zagrijavati, zatvorite sve prozore i spustite sve roletne do kraja, kako biste spriječili zagrijavanje prostorija.

Kada sve zatvorite i zamračite, tokom dana ništa ne otvarajte - biće vam puno ugodnije. Naravno, efekat ovakvog hlađenja zavisi puno od energetske efikasnosti objekta i od toga hoćete li, na primjer, kuhati, držati upaljene uređaje koji zagrijavaju prostor.

Spas je u kapljicama

Hlađenje vazduha isparavanjem vode takođe može biti od velike pomoći. Naime, kad voda isparava ona iz prostorije usisava određenu količinu topline. Po istom principu hladi se i reguliše temperaturu naše tijelo – znoj isparava kroz pore kože, preuzima toplinu od tela i usput ga hladi.

Kako bi malo osvježili prostoriju, treba vam bočica sa sprej raspršivačem (naprimjer ona koja se koristi kod peglanja ili čišćenja sobnog bilja) u koju sipate vodu, najbolje hladnu, i raspršite po prostoriji u kojoj boravite. Te male kapljice brzo će ispariti, a vazduh će vam biti puno podnošljiviji.

Led u krevetu

Sigurno ste iskusili okretanje u krevetu tokom ljetnih noći.Vrućina je najnepodnošljivija noću, a samo otvaranje prozora često ne pomaže. Jedno od rješenja je da se ohladi sam krevet. Pokušajte ledne obloge (naravno umotane u plastične kesice) staviti u krevet sat vremena prije nego podjete na spavanje. Možete ih staviti i u jastučnicu ili ispod jastučnice. Efekt ovakvog hlađenja neće biti dugotrajan, ali vam može pomoći kraće vreme – dovoljno je da vam bude manje vruće dok vas ne savlada san.

Lagana odjeća

Odjeća u koju ste odjeveni ima vrlo veliki efekt na to koliko osećate vrućinu. Za vrijeme vrućih dana trebao bi birati laganu odeću, koja će omogućiti koži da diše. Kako bi se zaštitili od sunčevih zraka, dobro bi bilo da ta odjeća, ukoliko izlazite napolje, bude dugih rukava odnosno nogavica. Naravno, i ovdje je važno da je lagana, udobna i tako tkana da pušta vazduh da struji oko vas.

Lagana hrana

Na nekim od najtoplijih područja na svijetu, na primjer u Indiji, jugoistočnoj Aziji i na Karibima, mnogo se jedne jako začinjena hrana. Riječ je o biljkama – začinima koji rastu u tim krajevima, a koji, ako se dodaju u hranu, imaju neke korisne nuspojave. Naime, neki ljuti začini pojačavaju znojenje, a lučenjem znoja tijelo se hladi.

Tokom velikih vrućina obroci bi tokom cijelog dana trebali biti manji. Treba izbjegavati masnu i tešku hrana koja grije organizam, i time vrućinu čini još nepodnošljivijom. Idealne su salate, jer povrće sadrži veliki dio vode koja hidrira organizam.

Prirodno hlađenje

Najbolji i najprirodniji način da se rashladimo je kupanje, bilo u moru, jezeru ili rijeci. Ali, što ako nam Majka priroda ništa od toga nije podarila u našem okruženju, i ne možemo priuštiti ništa od toga? Potražite bazen. Ako vam nije dostupan javni , i onaj mali plastični, koji se po povoljnim cijenama može naći u prodavnicama, dobro će doći.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije