Kako se priprema sušeni paradajz

Radiosarajevo.ba
Kako se priprema sušeni paradajz

Paradajz je bogat vitaminima, a jedan od načina da u njemu uživate tokom cijele zime je sušenje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da to izvedete na pravi način.

Kada birate plodove koje ćete sušiti trebalo bi da uzmete sitnije i one sa manje soka. Postupak je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena.

Prvo isjecite svaki paradajz na pola, pa polovine poredajte na pleh ili rešetke, ali tako da se ne dodiriju. Posolite ga i sušite u rerni na niskoj temperaturi, oko 50 stepeni Celzijusa. Provjeravajte da se paradajz ne presuši. Znat ćete da je gotovo kada na paradajzu ne bude više soka.

Plodove koji nisu najbolje osušeni izdvojite i upotrijebite odmah. Preostale stavite u sterilisanu teglu i nalijte maslinovim uljem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije