Kako se prave muffini
Način pripreme američkih muffina je vrlo jednostavan i brz. Posebno se izmiješaju svi suhi , a posebno svi vlažni sastojci. Ovdje se uvijek koristi ulje ili otopljeni puter. Nakon toga se suhi i vlažni sastojci sjedine, ali se ne smiju suviše miješati (obično je dovoljno samo 12-15 pokreta kuhačom).
Ako se suviše miješaju, u smjesi se razvija suviše glutena što muffine čini teškim, sa tunelima u tijestu, a i ne narastu dovoljno za vrijeme pečenja.
Osnovni recept za muffin
Sastojci: 2 šolje brašna, 2-4 kašik šećera, 2 i ½ kašičice praška za pecivo, ½ čajne kašičice soli, 1 jaje, ¼ šolje ulja ili otopljenog putera, 1 šolja mlijeka
Priprema: Pripremite kalup za muffine tako da stavite košarice za pečenje u svaki kalup ili namastite svaki kalup sa malo putera ili ulja ( samo do 2/3 visine kalupa). Upalite pećnicu na 170°C.
U velikoj zdjeli izmješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, sol). U drugoj posudi izmješajte najprije jaje sa uljem (ili otopljenim puterom), a zatim dodajte i mlijeko.
Spojite ove dvije smjese malo prije pečenja tako što ćete tekuće sastojke uliti u suhe, sa što manje miješanja (obično je dovoljno samo 12-15 pokreta kuhačom).
Odmah punite pripremljene kalupe smjesom i to samo do 2/3 kalupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 °C, 15 do 20 minuta.
U ovu osnovnu smjesu mogu se dodati grožđice, orašasti plodovi, komadići čokolade ili bobičasto voće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.