Kako se naša prehrana mijenjala tokom historije

Radiosarajevo.ba
Kako se naša prehrana mijenjala tokom historije

Analizom hiljada fragmenata posuda koje su koristili preci u razdoblju od 4600. godina prije naše ere do 15. stoljeća britanski arheolozi pokušali su ustanoviti koje su namirnice bile prisutne u njihovoj prehrani. Zamjena uloge lovca s ulogom uzgajivača stoke, značajno je utjecala na zastupljenost pojedinih namirnica u prehrani tokom historije.

Zahvaljujući novim tehnologijama, britanski su naučnici uspjeli detektirati da li je u posudama bilo tragova ribljeg ulja ili nekih drugih vrsta masnoća. Ovisno o rezultatima, autori studije mogli su procijeniti vrstu hrane koja se konzumirala u to doba. Studija je pokazala kako je prehrana lovaca obilovala ribljim uljima što govori u prilog redovnom unosu ribe.

Međutim, s počecima uzgoja stoke, započinje nova epoha u načinu prehrane ljudi. Istraživanje je potvrdilo da je tokom tog perioda ljudske povijesti prehrana prvenstveno počivala na mliječnim proizvodima i mesu dok je riba gotovo nestala s jelovnika. Tek s početkom željeznog doba riba postaje nešto zastupljenija u prehrani Engleza, a zahvaljujući Vikinzima postaje značajan izvor proteina u prehrani, piše portal Vitamini.hr.

Iako su Englezi danas na glasu po brojnim specijalitetima ribljeg karaktera poput 'fish and chips', ova studija potvrđuje kako su stočari iz ranije historije najviše konzumirali govedinu, ovčetinu i mlijeko.

Još uvijek je nepoznanica zašto su Englezi tako naglo zapustili lov ribe i njen unos te su zato autori studije istaknuli kako je potrebno nastaviti s istraživanjima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije