Kako sasušiti voće za zimnicu

Radiosarajevo.ba
Kako sasušiti voće za zimnicu

Voće je odličan izvor vitamina, prijeko potrebnih tokom zimskog perioda. Nažalost, teško ga je očuvati svježim na duže vrijeme te se mora pribjeći kuhanju džemova, pekmeza ili sušenju. Donosimo vam nekoliko trikova kako da sami sasušite voće i sačuvate ga za zimu

Višnje i trešnje

Plodove očistite od peteljki i razastrite na velikoj daski prekrivenoj čistim stolnjakom. Dasku iznesite na jako sunce te povremeno prevrćite plodove kako bi se podjednako sušili sa svih strana. Naveče dasku unesite u kuću, kako ne bi pokupilo vlagu. Plodove sušite dok ne budu potpuno suhi, a onda ih stavite u platnenu vrećicu i objasnite na hladnom i prozračnom mjestu.

Kruške i jabuke

Voće ogulite, raspolovite i očistite od sjemenki. Zatim ih izrežite na deblje kriške, stavite u veći pleh, obložen papirom za pečenje, i ostavite u mlakoj pećnici dva dana. Nakon toga, voće razastrite na dasku prekrivenu čistim stolnjakom i sušite na jakom suncu. Suho voće nanižite na deblji konac ili stavite u platnenu vrećicu i ostavite na suhom i prozračnom mjestu.

Šljive

Plodovima uklonite peteljke, pa ih poredajte u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite ih u mlaku pećnicu i dalje postupajte kao prilikom sušenja krušaka i jabuka.

Kajsije

Plodove prebrišite vlažnom, a zatim suhom krpom. Nakon toga, kajsije pažljivo prepolovite i izvadite košpice. Polovice poredajte u pleh obložen papirom za pečenje, ali tako da razrezani dio bude okrenut ka gore. Ostavite ih u mlakoj pećnici nekoliko dana, sve dok se ne smežuraju. Nakon toga ih poredajte na dasku i čist stolnjak, izložite jakom suncu i sušite sve dok budu potpuno suhe. Osušene kajsije stavite u platnenu vrećicu i objesite na hladnom i prozračnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije