Kako rasporediti namirnice u frižideru
Ako pravilno posložite namirnice u frižider, one će vam duže trajati i neće se brzo pokvariti. Vrlo je bitno da namirnice nakon povratka iz kupovine ne ubacite u frižider, gdje god ima mjesta, nego da ih posložite po redu gdje trebaju stajati, a frižider da stavite na hlađenje, na odgovarajuću temperaturu.
Najstabilnija temperatura u frižideru se nalazi na gornjoj polici, pa bi bilo poželjno da na toj polici držite namirnice koje su spremne odmah za konzumaciju. Na gornju policu najbolje je staviti ostatke ručka, piće, itd.
Donje police u frižideru su najhladnije police, pa su pogodne za držanje jaja, morskih plodova, sirovog mesa i mliječnih proizvoda. Povrće i voće spremajte u posebne plastične posude i odvojite mjesto za njih, a ukoliko u frižideru imate određenu hranu s intenzivnim mirisom, svakako od te hrane stavite jaja što dalje, kako ne bi upila miris.
Nikada u blizini povrća nemojte čuvati kruške, breskve i šljive! Te tri voće ispuštaju plinove koji ubrzavaju propadanje povrća, pa ih držite podalje ukoliko želite da vam povrće potraje.
Kako bi se izbjeglo razmnožavanje bakterija u frižideru, vrlo je bitno da namjestite temperaturu frižidera, između 0 i 4 stepena. Ta temperatura će zadržati sve bakterije podalje od namirnica u frižideru.
Najtopliji dio frižidera su vrata u kojima je zbog topline najbolje držati namirnice koje sadrže prirodne konzervanse. U vratima frižidera tako je najbolje spremati majonezu i sok od narandže, ali jaja i mliječne proizvode radije držite dalje od vrata frižidera.
Vrlo je važno da frižider ne bude natrpan, te da u frižideru ostavite prostora među namirnicama, kako bi mogao strujati hladan zrak. U frižider nikada nemojte stavljati kruh, ali mogli biste početi stavljati ulje i orašaste plodove, za koje se preporučuje da ih se čuva u frižideru. Frižider uvijek održavajte čistim, te ga redovno odleđujte.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.