Kako pripremiti kožu za dolazak proljeća?

Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti kožu za dolazak proljeća?

Proljeće nam stiže i vrijeme je da svoju kožu pripremite za sunčane i tople dane koji slijede. Pročitajte koje su to stvari bitne da bi nam se koža oporavila od duge i hladne zime, vještački zagrijanih i suhih prostorija koje su učinile da naša koža izgleda umorno i beživotno.

Hidratacija

Tokom proljeća, koži je potrebna vlaga isto kao i tokom zime, ali s promjenom godišnjeg doba, preporučuje se i promjena hidratantne kreme. Bogata hidratacija zimi štiti kožu, ali u toplijim mjesecima previše hidratacije može izazvati upale i kožu učiniti masnom i zbog toga je preporučljivo da u proljeće izaberete lakše teksture.

Piling

Piling će vam pomoći da odstranite izumrle ćelije kože, a dobra stvar je da ovaj tretman možete uraditi i kod kuće, sredstvom koje je tome namijenjeno ili nekim vašim domaćim pripravkom za piling. Nakon pilinga, na kožu treba nanijeti blagu kremu za osjetljivu kožu kako biste izbjegli iritacije. Mnoge žene tokom zime manje vode brigu o svojoj koži poslije depilacije, zbog čega je upravo na proljeće važno uraditi piling cijeloga tijela, i to prije depilacije. Isto tako, piling je odlična priprema za nanošenje sredstva za samotamnjenje. Obratite pažnju na to da od pilinga do depilacije prodje od 24 do 48 sati.

Tretman za lice

Hidratantne maske za lice i dubinsko čišćenje, osvježit će vašu kožu poslije zime. Prirodnu masku za lice možete napraviti i kod kuće, i to od papaje, jogurta i meda. Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte pola papaje isječene na kocke, jednu kašiku jogurta i jednu kašiku meda. Možete isto učiniti i s nekim drugim pilingom po vašoj volji. Smjesu nanesite na lice i ostavite da djeluje 8 do 10 minuta, a onda se umijte hladnom vodom. Nakon toga, na lice nanesite blagu hidratantnu kremu na još vlažnu kožu.

Zaštitni faktor

Tokom cijele godine, našoj koži je potrebna zaštita od sunčevih zraka, a s dolaskom toplih i sunčanih dana, kada nosimo manje odjeće, a više vremena provodimo napolju, preporučuje se krema s visokim faktorom zaštite.

Masaža lica

Lice možete pripremiti za proljeće i ljeto i redovnom masažom. Lice masirajte kružnim pokretima, počevši od brade prema čelu, po nekoliko minuta na dan. Ova masaža će podstaći cirkulaciju i odstraniti znake umora s lica.

Detoksikacija

Poslije zime i teške i masne hrane, dolazak proljeća je idealan period za uživanje u jeftinijem sezonskom voću i povrću. Kupus sadrži vitamin C koji je odličan za stvaranje kolagena, koji pročišćava organizam i vraća vitalnost. Isto tako, u zdravu i balansiranu proljetnu ishranu uključite i dosta vode, kao i omega-3 masne kiseline, kojih najviše ima u lososu i sardinama, piše Zenasamja.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije