Kako pripremiti domaći džem

Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti domaći džem

Džem je nastao kao jedan od načina čuvanja voća tokom zime. Uglavnom, radi se o svježem zrelom voću koje se lagano kuha s vodom ili bez vode sve dok se ne počne raspadati, a zatim se naglo ukuhava sa šećerom sve dok se ne zgusne i ne postane želatinasto.

Zgušnjavanje ili pretvaranje u želatinast oblik rezultat je reakcije izmedu šećera i pektina, tvari koja se nalazi u zrelome voću, u nekom više, u nekom manje. Kiselina također mora biti prisutna kako bi pomogla u oslobađanju pektina.

Pojedine vrste voća prirodno sadrže puno pektina i kiseline, pa se od njih dobiva izvrsno, čvrsto zgusnut džem. Takvi su džemovi od crne i crvene ribizle, jabuka za kuhanje i nekih šljiva. Nešto manje pektina i kiseline sadrže marelice, kupine, bobičasto voće nastalo križanjem maline i kupine te maline. Džemovi od tog voća ne zgušnjavaju se tako čvrsto.

Voće koje sadrži malo pektina i kiseline su trešnje, jagode i rabarbara. Kako biste napravili džem od tih vrsta voća, morat ćete dodati više pektina i kiseline u obliku limunovoga soka – 2 kašike soka na svakih 900 g voća; ili sok crvene ribizle ili grožđa – 90 ml na svakih 900 g voća. Pektin možete kupiti u apotekama ili u trgovinama mješovite robe. Dodajte ga prema uputama proizvođača istovremeno kad i šećer. Umjesto toga - možete dodati i jednu naribanu jabuku za kuhanje na svakih 450 g voća. Kiselina se može dodati u obliku limunske ili vinske kiseline – pola čajne kašičice na svakih 900 g voća.

Pri odabiru voća za pravljenje bilo koje vrste džema, provjerite je li voće svježe i zrelo te čvrsto i suho. Uklonite peteljke i nagnječene dijelove. Trešnjama i šljivama možete ostaviti košpice ili ih odstraniti po želji. Drugo koštunjavo voće raspolovite i izvadite košpice.

Džem od šljiva

Sastojci: 1,5 kg šljiva, 150-200 g šećera, cimet

Priprema: Šljive očistite od košpica i složite u lim za pečenje kožom prema dole. Pospite šećerom i cimetom, pa stavite u pećnicu na 200°C na oko 40 minuta. Paziti da ne zagori. Šljive su gotove kada se otopljeni šećer pomiješan sa sokom od šljiva malo zgusne.

Gotov džem stavite u zagrijane staklenke, ohladite i čuvajte na hladnom do upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije