Kako prepoznati GMO hranu?

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati GMO hranu?

U prirodi nismo svi isti. Neko je viši, netko niži neko debeo, a neko mršav. Isto vrijedi i za prirodno voće i povrće, piše Kodren.

Kupujte kvrgavo, nepravilno voće i povrće, takoreći ružnog izgleda. Gledajte da je voće i povrće različitih boja, veličina i oblika. Ništa neće da zafali ako je voće i povrće malo udareno, i da pokazuje znakove da je živo, tj.. da malo truli. 

GMO hrana je ljepša, okruglija, sjajnija, ujednačene veličine i izgleda, sjajne boje, bez modrica i oštećenja, bez imalo truleži.

Kupujte od seljaka koji sami uzgajaju

I seljaci siju GMO u neznanju i hrane stoku GMO proizvodima (najčešće kukuruzom). Meso takvih životinja bi u principu trebalo izgledati isto kao i kod normalnih, ali vi ipak obratite pažnju na izgled jetre (džigerice) i bubrega. Ako vam djeluje bolesno, bolje odustanite od kupnje jer su te životinje možda bile hranjene s GMO stočnom hranom.

Zna se što je bolestan izgled, a što zdrav. Bolesno je blijedo, sivo, žuto, slabo prokrvljeno, s oštećenjima i izraslinama koja ne djeluju normalno. Zdravo je roza i crveno meso.

Zanemarite lijepo pakiranje

Profitabilnosti GMO biljaka, voća i povrća dopušta proizvođačima da potroše novac na lijepa pakiranja.

Informirajte se na internetu o zemljama koje uzgajaju GMO

Ukoliko je nešto porijeklom iz zemlje koja je uvela GMO, najvjerojatnije i jeste GMO. Budite dvostruko oprezni. Pratite vijesti o zemljama koje zabranjuju proizvodnju i uvoz GMO kao što su Francuska i Mađarska. Tako ćete biti bar donekle sigurni da proizvod nije GMO. Isto vrijedi za zemlje koji su najveći proizvođači GM hrane – USA, Argentina, Brazi, kínál i Indija, koja proizvodi GM pamuk.

Isključite iz prehrane sve ono što ima najviše šansi da bude GMO

Nažalost, to je najčešće meso životinja koje se hrane GMO hranom. To su i popularne grickalice, čipsevi i slično, jer velikim tvrtkama odgovara da im sirovina bude ujednačene veličine i sastava.

GMO hrana je najjeftinija, a zdrava hrana je po pravilu bezobrazno skupa, što je često čini nedostupnom siromašnijem dijelu stanovništva. Staro pravilo koje čuva zdravlje je prehrana sezonskim voćem i povrćem. Ako u trgovinama vidite voće i povrće kojem nije vrijeme, ono je najčešće uvezeno (obratiti pozornost na zemlju odakle dolazi) ili je uzgajano u plastenicima uz upotrebu svih bio-tehnologija, pospješivač rasta i pesticida.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije