Kako prepoznati dehidriranu kožu i kako to riješiti

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati dehidriranu kožu i kako to riješiti
Arhiv / Ilustracija / Najbolji savjet nalaže unošenje dovoljno vode i tekućine tokom dana

Dehidracija je često rezultat boravka u prostorijama gdje je zrak suh ili dugog izlaganja suncu, pa je skoro "normalna" pojava nakon ljetovanja.

Možda koristite i jake sapune, ne čistite kožu lica redovno ili ne pazite na unos tekućine u organizam... Voda i hidratantne kreme su uvijek prva pomoć ali i sredstvo koje će kožu ostaviti zdravom, piše Ordinacija.hr.

Kako možete prepoznati dehidriranu kožu?

Gubitak tekućine koja je potreban koži rezultira dehidracijom zbog koje ona izgleda staro, bez sjaja i elastičnost. Prvo ćete osjetiti čudno zatezanje kože lica, svrbež i crvenilo. Na žalost, primjećuje se i razvoj sitnih bora, na čelu, oko očiju i jagodičnih kosti.

Šta možete učiniti?

Najbolji savjet nalaže unošenje dovoljno vode i tekućine tokom dana. Omjer unesene tekućine mora biti veći od one koju je tijelo izgubilo. Pijte najmanje 2 l vode dnevno.

Prestanite prati lice sapunom ili jačim hemikalijama. Tekući sapuni posebno su opasni jer isušuju kožu i iritiraju.

Koristite blage proizvode za čišćenje lica – mlijeko za skidanje šminke, gel za čišćenje. Obavezna je hidratantna krema.

Napravite blagi piling jednom sedmično.

Bez obzira na tip kože, koristite hidratantnu masku za lice jednom ili dva puta tjedno. Smanjite unos premasne ili hrane bogate šećerima.

Izbjegavajte pušenje, previše kafe i alkohol jer isušuju kožu, piše Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije