Kako prepoznati budućeg bivšeg muža?

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati budućeg bivšeg muža?

Da li znate kako se naziva ono što vaš partner radi pogrešno, ali svejedno njegove postupke pokušavate da opravdate i učinite logičnim? Stručnjaci to nazivaju racionalizacijom, a najbolji način da izbegnete razvod jeste da se osvestite.

Deborah Vajner, autorka knjige "Kako prepoznati budućeg bivšeg muža", na svom blogu objašnjava koliko je racionalizacija opasna i na koji način može da opstruira prepoznavanje ranih znakova problema u vezi. Ovo su tri ključna područja u kojima racionalizacija najčešće dolazi do izražaja.

Bijes

Čovek koji je često ljut i to pokazuje već na samom početku veze mogao bi da bude emocionalno nestabilan. Zbog njegovog bijesa se možemo osejćati manje vrijednim, a intimnost je često ograničena. Prava intima je u osjećaju povjerenja i sigurnosti, što je nemoguće doživjeti s nekim ko je stalno ljut. Bijes ni u kojem slučaju ne bi trebalo da bude prva reakcija na problem. Ako pokuša da vam objasni da je to što lako plane zapravo odraz njegove bliskosti, jer pred vama može biti onakav kakav je zaista – bježite, on je sigurno bivši suprug.

Granice

Iako je priroda romanse u rušenju granica (dvoje postaje jedno), vrlo je važno postaviti ih na samom početku, jer ćete tako postaviti zdravije osnove za vezu. Na primjer, ako ona ne voli da joj neko čačka po tanjiru i uzima hranu ili pije iz njene čaše, a on to uprkos njenom ljubaznom upozorenju i dalje radi, moglo bi doći do problema. Ne zato što je to najgora stvar na svijetu, nego zato što to znači da nije ispoštovao njenu molbu i tako joj je zapravo pokazao da je ne poštuje. Ako vas ne poštuje, on će vrlo vjerovatno biti bivši suprug.

Novac

U našoj kulturi novac je šifrofana riječ za ljubav i moć, a bogatstvu se često klanjamo zanemarujući karakter osobe koja ga posjeduje. Bogati znaju da budu škrti, a često i emocionalno nedostupni. Ono što je na početku podnošljivo postaće predmet sukoba u budućnosti. Druga strana je kupovanje poklona i pokazivanje. Skupocijeni nakit na trećem sastanku znak je za alarm. Opet, nemojte racionalizovati da je on samo darežljiva osoba koju ne treba demonizovati zato što ima dobar ukus. Zasipanje sitnicama i skupim večerama više govori o njemu i onome što je njemu potrebno da bi se osjećao dobro. to je znak da se tu krije prilična količina narcizma – definitivno znak 'bivšeg'.

Ako ste razvedeni ili razočarani u ljubav, važno je da shvatite kako i zašto lako možete podleći racionalizaciji. Svjesnost je u tom slučaju sve i brzo ćete moći da vidite neproduktivne obrasce ponašanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije