Kako održavati biljke, a da nikoga ne obavezujete? Ovi trikovi su velika olakšica

0
Radiosarajevo.ba
Kako održavati biljke, a da nikoga ne obavezujete? Ovi trikovi su velika olakšica
Foto: Pexels / Ilustracija/Zalijevanje biljaka

Ljeto je ovdje, počinju godišnji odmori, što znači da ćemo sve više izbivati iz kuće. To baš nije dobra vijest za naše biljke. Kućnog ljubimca vodimo sa sobom ili dajemo na čuvanje nekoj odgovornoj osobi, no što je s našim drugim živim sustanarima – biljkama?

Kako brinuti o biljkama tokom ljeta otkrile su nam sestre Danijela i Bojana Bota iz Walden Plantsa, a ovaj biljni vodič bit će koristan svima onima koji svoje svoje zelene ljubimce ne mogu dati nikom na čuvanje, a žele ih održati na životu.

Smanjite im svijetlo i temperaturu

Što više prirodne svjetlosti biljka dobiva, to će joj trebati više vode. Kako bi smanjili žeđ biljaka dok vas nema, možete ih premjestiti malo dalje od izvora prirodnog svjetla.

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

EURO 2024 | Demirel i Guler 'potopili' Austriju i zakazali četvrtfinale protiv Nizozemske

Odmaknite ih malo više prema unutrašnjosti sobe, navucite laganu zavjesu preko prozora ili djelomično spustite rolete, pazite pri tome da biljkama ne oduzmete svjetlo potpuno, već ga samo smanjite kako bi usporili utrošak vode.

Ako imate neku prostoriju koja je ljeti ugodnija (primjerice soba orijentirana na sjever ili hladan hodnik s prozorom), biljke možete i privremeno premjestiti u tu prostoriju.

Također, ako se prostor gdje biljke stoje vrlo brzo zagrijava, a imate klima uređaj s timerom, podesite ga tako da svakodnevno na kratko vrijeme rashladi prostoriju s biljkama. Time ćete spriječiti da voda koja se nalazi u teglici ispari brže zbog vrućine, a i biljkama će biti ugodnije. Bitno je samo da klima izravno ne udara u biljke.

Dobro ih zalijte

Ako planirate biti odsutni sedmicu dana ili manje, dovoljno je da temeljito zalijete svoje sobne biljke tik prije polaska. Višak vode bi trebao iscuriti iz teglice jer je bitno da zemlja ostane vlažna, ali biljke nikako ne bi trebale stajati u vodi jer to dovodi do truljenja njihovog korijena.

Sobne biljke otporne na sušu poput sukulenata i kaktusa će biti sasvim u redu sedmicu ili dvije bez vode te ih stoga ne morate nužno zaliti prije odlaska.

Zaštitite svoj vrt: Ovaj proizvod će vam pomoći da uklonite biljne uši

Zaštitite svoj vrt: Ovaj proizvod će vam pomoći da uklonite biljne uši

Ovo su bitni koraci kod zalijevanja koje je dobro znati prije nego se otisnute na svoj godišnji odmor:

  • Prekrijte zemlju na vrhu tegle s oblutcima, drvnom sječkom, vlažnim novinskim papirom ili nekim drugim materijalom za malčiranje kako bi što duže zadržali vlagu u supstratu
  • Napravite prozirni staklenik – temeljito zalijte biljku, a zatim ju pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom koju ćete zalijepiti za rub tegle. Napravite nekoliko rupica u plastici kako bi biljka mogla disati i pripazite da plastika ne dodiruje lišće
  • Ubacite oblutke ili kamenčiće u tanjurić, napunite ga vodom i postavite ga u blizinu ili ispod vaših sobnih biljaka – time ćete podići vlagu u zraku.
  • Grupirajte biljke; vlaga koja će isparavati iz biljaka će stvoriti vlažnu mikroklimu koja će dobro doći svim biljkama koje će se tako malo međusobno vlažiti
  • Sami napravite ili uložite u neki sustav za navodnjavanje, poput infuzije za biljke.

“Uspavajte” svoje biljke

Kako bi vaše biljke trošile što manje energije i vode dok se ne vratite, trebali biste usporiti njihov metabolizam prije odlaska na putovanje. Dobar savjet je da vaše sobne biljke prestanete gnojiti nekoliko sedmica prije odlaska kako im ne bi poticali rast. Dodatno ih možete lagano obrezati, odstraniti mrtvo lišće, a ako vaša biljka cvjeta, možete joj odrezati cvijet ili pupoljke kako bi dodatno smanjili energiju koju mora crpiti da bi uspijevala.

Ako ćete biti odsutni duže vrijeme (više od dvije sedmice), a ne želite uložiti u neki sistem za automatsko zalijevanje, ipak će vam biti potrebna osoba koja je voljna zalijevati vaše sobne biljke dok vas nema.

Što se tiče vrsta biljaka koje su najpogodnije za ljeto, svakako su one vrste koje mogu podnijeti neko duže razdoblje suše ljeti jednostavnije za održavanje od vrsta koje treba redovno zalijevati (pa onda još češće po ljeti). To su vrste poput kaktusa, sukulenata, Euphorbia, slonova noga i Yucca. Budući da vole puno svjetla i ne vole stajati dugo u mraku nažalost će nam zamjeriti kada navučemo debele zavjese i spustimo rolete jer je nama jako sunce ili ako želimo zamračiti prostor kad odemo na godišnji, piše Super1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije