Kako odrediti temperaturu slušajući zrikavce

Radiosarajevo.ba
Kako odrediti temperaturu slušajući zrikavce

Vjerovatno ste primjetili da intenzitet glasanja zrikavaca u prirodi nije uvijek isti te da ovisi od tempereature zraka. Međutim, ono što sigurno niste znali je to da je ta ovisnost toliko precizna da se zrikavci mogu koristiti kao prirodni termometri.

Postoji čak i tzv. Dolbearov zakon koji je 1897. formulirao Amos Dolbear, američki fizičar i izumitelj, a koji jasno utvrđuje spregu između dinamike zrikanja i temperature. Potrebno je samo izbrojati broj glasova zrikavaca u minuti (N) i uvrstiti ga u jednostavnu formulu:

T = 10 + (N – 40)/7

Najpouzdaniji u mjerenju temperature su sjevernoamerički zrikavci Oecanthus fultoni, no formula aproksimativno vrijedi i za obične poljske zrikavce, prenosi Tportal.hr.

Ako vam je gornja formula previše komplikovana za praktičnu svakodnevnu primjenu, moguće je koristiti i pojednostavnjenu verziju:

T = 5 + N'

U ovoj jednačini N' označava broj glasova zrikavca u osam sekundi.

Dolbearov zakon se, između ostalog, spominje i u popularnoj humorističnoj seriji Veliki prasak u epizodi nazvanoj The Jiminy Conjecture, u kojoj se Sheldon i Howard natežu oko vrste i imena zrikavca koji je ušao u Sheldonov stan.

Zrikavci su kukci srodni skakavcima. Noćne su životinje, a hrane se uglavnom biljnom hranom. Glasaju se samo mužjaci i to radi udvaranja ženkama. Pare se tokom ljeta, a jajašca polažu na jesen. Obično su zelene i smeđe boje. Za razliku od cvrčaka, koji imaju poseban organ za glasanje, zvuk stvaraju tzv. stridulacijom, odnosno trljanjem krila o krilo ili noge o nogu.

U videu ispod primijenjena je formula koja vrijedi za računanje temperature u fahrenheitima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije