Kako odabrati najbolji šampon za vaš tip kose

Radiosarajevo.ba
Kako odabrati najbolji šampon za vaš tip kose
Arhiv / Ilustracija
Nije svejedno koji ćete šampon odabrati za svoju kosu jer nemamo svi iste potrebe i nije kosa kod svakoga ista.

Važno je odabrati pravi šampon za svoje vlasi jer upravo ćete njega redovito nanositi na kosu, a nije svejedno s kojim ćete sastojcima tretirati vlasi i hoće li se to negativno odraziti na zdravlje kose, ali i cjelokupno zdravlje.

 

Ako imate masnu kosu bilo bi dobro kada bi se odlučili za šampone koji u sebi nemaju sulfate, budući da upravo oni uništavaju prirodna ulja i tako umanjuju zdravlje kose. Iako se manje pjene od ostalih šampona to ne znači da neće dobro oprati vlasi.

 

Osobe s tankom kosom trebale bi koristiti šampone koji u sebi imaju sastojke s kojima će dobro očistiti vlasište. Dobro je pronaći šampon za volumen budući da takva kosa pada pod težinom prljavštine, ali i masnoće.

 

Suha kosa traži šampone bogate esencijalnim uljima poput avokada i kokosovog ulja. Ako imate gustu kosu za vas su kao stvoreni šamponi koji u sebi sadrže regenerator za bolju njegu vlasi, piše Savjetnica.com. Takvu je kosu potrebno dobro očistiti jer je sklona većem nakupljanju prljavštine.

 

Ako koristite regenerator, budite sigurni da ste ga temeljito isprali iz kose kako ne biste dobili perut. Kada koristite regenerator, isperite ga nakon maksimalno tri minute - inače ćete imati loše rezultate.

 

Također, šamponi koji sadrže visoki udio alkohola, silikona i sulfata mogu uništiti kosu jer uklanjaju prirodna ulja koja su potrebna za zdravu i lijepu kosu.

 

Ako je moguće, koristite šampone bez sulfata (SLS free), oni su dobri za očuvanje kose i postojanost boje jer ne sadrže hemijske tvari koje utječu na brže ispiranje boje te uništavanje kose. Trebate znati da, iako se šamponi bez sulfata manje pjene i potrebna je veća količina od običnih šampona, to ne znači da oni lošije peru kosu, već da nisu agresivni kao i šamponi koji sadrže sulfate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije