Kako napraviti zdrave i ukusne sendviče

Radiosarajevo.ba
Kako napraviti zdrave i ukusne sendviče

Svejedno da li se nalazite na poslu, kod kuće, u školi, na izletu ili u šetnji - dobar sendvič je dobro imati pri ruci kako bi utažili glad. Pogotovo ako je taj sendvič još i dobar za vaše zdravlje.

Nažalost, zahvaljujući brojnim prodavnicama brze hrane i pekarama, sendviči su uglavnom slabe nutritivne vrijednosti, često pravljeni od bijelog brašna i mesa preženog u dubokom ulju - korištenom previše puta bez zamjene, kao i od namirnica sumnjivog kvaliteta. Kako biste izbjegli takvu hranu - najbolje bi bilo da sami sebi napravite sendviče. Uštedit ćete, ali ćete biti sigurni da ćete jesti zdravo i kvalitetno.

Izbor peciva

U ogromnoj ponudi peciva na tržištu, lakše ćete se snaći ako odbacite one najnezdravije, a to su sva napravljena od bijelog brašna. Većina koja je ostala napravljena je od mješavine sa bijelim brašnom.

Na pravom integralnom pecivu stoji naljepnica sa certifikatom koji potvrđuje da je napravljen od cjelovitog brašna, da sadrži još možda i zobeno ili raženo brašno; većinom ima i sjemenke, a postoji u različitim varijantama, oblicima i okusima.

Izvor proteina

Izbjegavajte šunke, salame, nareske… Osim što sadrže natrij, obiluju konzervansima. Sendvič napunite tunom, piletinom, puretinom, tvrdo kuhanim jajima… Čak i kakav odrezak bolji je od salame u sendviču.

Svaki sendvič podići će i malo sira. Koristite mozzarellu ili ukusne kozje sireve, a možete čak i svježi nemasni kravlji sir namazati na pecivo pa na njega posložiti meso ili tunu.

Povrće

Umjesto najčešće bezukusne, zelene salate sendvič napunite potočarkom, rukolom, kojim listićem bosiljka i sl, Naravno, ne svim ovim namirnicama istovremeno, nego ovisno o ukusu i afinitetima.

Kukuruz ili gljive također su uobičajeni u sendvičima; dodajte u svoj malo mrkve, graha, graška ili vrganja.

Začini

Dodajte začine poput nekoliko kapi limunova soka ili origana, možda čak i malo bibea ili chillija, ako stavljate meso u sendvič. Ovakvi sitni detalji, napravit će potpuno drugu priču od uobičajeno dosadnog sendviča.

Priprema

Neki sendviči mogu stajati duže, neki kraće. Vodite računa da ljeti pripremate sendviče što bliže vremenu za obrok. Ukoliko vas čeka dug dan pripremite sendvič koji može toliko stajati. Ukoliko imate kutiju za obrok na poslu, odvojite namirnice pa sendvič složite na licu mjesta kako bi zadržao hrskavost i svježinu, jer sendviči znaju postati vlažni od punjenja kada duže stoje.

Kombinacije

Uz sendviče naravno uvijek možete ostaviti mjesta za još malo povrća; neki ukusan prilog ili salatu. Koji cvijet karfiola ili brokule, paradajz, mahune ili artičoke sa malo aceta balsamica i maslinovog ulja bit će pravo osvježenje i nadopuna vašem sendviču, a ujedno i dodatak vitamina i vlakana koja će vam pomoći da ga lakše probavite.

Umaci

Umjesto nezdrave majoneze ili kečapa ili nekih od silnih industrijskih dresinga, napravite sami svoj umak. Koristite vrhnje od soje kao bazu ili jogurt. U njih umiješajte kašičicu pasiranog paradajza, malo bibera ili chillija po želji. Možete prirediti i umake sa travama. U jogurt umiješajte mediteranske trave ili napravite umak s vlascem.

Od inćuna ili tune možete napraviti i namaz u koji ćete dodati mješavinu mediteranskih trava i namazati sendvič kako bi bio sočniji. Uz riblje namaze najbolje se slažu sirevi.

Slatki sendviči

Osim navedenih kombinacija, sendviče možete pripremati i slatke. Integralno pecivo sendviče s marmeladom pretvara u kolače. Uglavnom, ako ste bili vrijedni i na proljeće i ljeto kuhali džemove, marmelade i pekmeze sa fruktozom, sada imate fine zdrave poslastice koje možete mazati u sendviče kada poželite slatko. Osim marmelade, u sendviče možete dodati koji listić mente kako bi podigli okus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije