Kako možete pomoći svom tijelu u borbi protiv toksina

Radiosarajevo.ba
Kako možete pomoći svom tijelu u borbi protiv toksina

Najbolje možete pomoći tijelu ako mu omogućite da nesmetano radi svoj posao. Tijelo ima četiri glavna načina da se riješi toksina, a ako samo jedan ne funkcioniše ispravno, vaše zdravlje može biti ozbiljno ugroženo.

Bubrezi

Bubrezi su odgovorni za ispiranje otpada iz krvi. Najbolje im možete pomoći, tako što ćete unositi dovoljno tekućine u organizam. Jedan od prvih znakova dehidracije je boja vašeg urina. Vaš urin bi trebao biti uglavnom bistar ili samo sa laganom nijansom žute. Ako je vaš urin je tamno žut ili ima jak miris, šanse su da ne pijete dovoljno vode – i samim tim odmažete svom tijelu.

Probava

Redovna stolica (jednom ili dva puta dnevno) je jedan od najboljih načina da uklonite toksine iz tijela. Ako niste u stanju da postignete ovu normu, niste sami. Čak 20 posto ljudi se bore sa zatvorom. Za početak, provjerite da li unosite dovoljno vlakana u organizam. Vlakna čiste debelo crijevo i olakšavaju nam da riješimo probleme sa stolicom. Drugo, pijte mnogo vode. Kada zidovi debelog crijeva usisavaju previše vlage iz stolice, ona se suši i stvrdnjava, što može dovesti do zatvora. Dodatna tekućina u organizmu vam neće štetiti, ali vam sigurno može pomoći.

Koža

Koža je vaš najveći organ eliminacije. Preznojite se najmanje tri puta sedmično, kako bi olakšali koži da izbaci sve neželjene toksine. Idealan način da pomognete koži u izbacivanju toksina jeste da pojetite saunu. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite, redovna vježba i preznojavanje će poslužiti sasvim dovolno.

Pluća

Uz svaki dah, pluća donose svjež kisik i pomažu da se isti transportuje u ostatak tijela. Nažalost, zrak koji udišemo nije uvijek čist. Svaki dan se potrudite da makar 5 minuta dišete duboko. Ovo će pomoći da napunite mozak i tijelo kisikom.

Ako želite da ostanete zdravi, bitno je da shvatite da je vaše tijelo na vašoj strani. Vaš posao je da mu olakšate zdravom ishranom i prepoznavanjem upozorenja koje nam tijelo daje kada je u nevolji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije