Kako mozak reaguje na prekid?

Radiosarajevo.ba
Kako mozak reaguje na prekid?


U sred ste prekida i osjećate se kao drugačija osoba. Mnogo vremena trošite gledajući Facebook statuse vaše/g bivše/g i pitate se šta je krenulo po zlu. Ova promjena u ponašanju može biti izazvana neurološkim promjenama koje se dese nakon prekida, piše Scientificamerican.com.

Studije neuroloških slika pokazala su da biti odbačen, čak i od stranca, aktivira ista područja mozga kao i prilikom osjećanja fizičkog bola. U jednoj studiji biološka antropologinja Helen Fisher sa Univerziteta Rutgers regrutovala je hrabre učesnike koji su stajali mirno u MRI skeneru dok su gledali slike osoba koje su ih nedavno odbacile. Učesnici su imali veću moždanu aktivnost u nekoliko regija povezanih sa nagrađivanjem, motivacijom, ovisnošću i opsesivno-kopmulzivnim poremećajem, koji objašnjavaju zašto se borite da "pustite" osobu nakon što romantični odnos završi.

Tuga može takođe biti dio procesa prekida. U drugoj studiji skeniranja mozga istraživači su zamolili žene, koje su prošle kroz težak prekid, da misle na bivše u fMRI mašini. Istraživači su pronašli moždanu aktivnost povezanu sa osjećajima tuge i hronične depresije.

Za neke ljude "bol u srcu" se nastavlja mjesecima nakon prekida. Tim njemačkih istraživača, proučavajući malu grupu ljudi koji su još uvijek bili vezani za bivšeg do šest mjeseci nakon prekida, pronašli su moždane funskcije povezane sa depresijom.

Srećom za mnoge ljude "srcobolja" se gasi vremenom i život se vraća u normalu. Za mnoge prekid može postati pozitivno iskustvo, dopuštajući osobi da pobjegne iz disfunkcionalne veze i opet se zaljubi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije