Kako je nastao mit o tome da mrkve poboljšavaju vid

Radiosarajevo.ba
Kako je nastao mit o tome da mrkve poboljšavaju vid

Istina je da ako jedete puno mrkve vaša kože može postati narančasta (tačnije, više žuta), a ovo je u medicini poznato kao xanthaemia. Isto tako, istina je da mrkva generalno ima pozitivan utjecaj na zdravlje vaših očiju jer je puna beta-karotena, organskog jedinjenja kojeg, ovisno o poterebi, naš organizam pretvara u vitamin A.

Ali… uprkos tome što su vam roditelji (vjerovatno) govorili kada ste bili mali i kao što ćete i vi govoriti ili već govorite svojoj djeci da mrkva poboljšava vid… ovo ipak nije istina. Mit o tome da mrkva može poboljšati vid je nastao u Drugom svjetskom ratu, a izmislili su ga Britanci kako bi zavarali naciste piše Pixelizam.com

Mrkve su stoljećima bile povezane sa zdravstvenim prednostima. U srednjem vijeku, vjerovalo se da mrkve liječe sve, od spolno prenosivih bolesti pa sve do zmijskog ujeda. Ali sa vizijom su postale povezane tek u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme kada su nacisti svakodnevno bombardovali London.


Za sve su 'krive' mrkve

Poznati britanski piloti, poput John 'Cats Eyes' Cunninghama, su u svojim lovcima počeli obarati znatno više nacističkih bombardera i prije nego što stignu do Londona – i to čak i po mraku, što je do tada bilo poprilično teško i gotovo nemoguće za izvesti. Vijest se širila brzo, a British Royal Air Force (RAF) je morao odgovoriti javnosti na pitanje 'kako?', a pri tome sakriti pravu istinu.

RAF se oglasio, a za naglo poboljšanje vida (čak i noću) su optužili mrkve. Oni su tvrdili da njihovi piloti jedu velike količine mrkve koje su im znatno poboljšale vid i omogućile da bolje vide nacističke bombardere.

No… mrkve nisu imale veze sa pravom istinom.

Royal Air Force je obarao više nacističkih aviona zbog nove tehnologije koju su tajno razvijali – radara. Prve radare Airborne Interception Radar (AI), su počeli koristiti 1939. godine, a on je mogao detektovati neprijateljske bombardere i prije nego stignu do Engleskog kanala. Naravno, ovu moćnu novu tehnologiju su krili od nacista – i jednostavno sve svalili na mrkve.

Na ovu propagandu nisu nasjeli samo nacisti, već i sami Britanci. Uskoro su počeli masovno uzgajati i jesti mrkvu kako bi i sami bolje vidjeli tokom noći. Širom Velike Britanije su se organizovala takmičenja u pravljenju jela od mrkve, pisali su se kuhari u kojima su se nalazila isključivo jela od mrkve, a čak je i Walt Disney napravio nekoliko crtanih filmova koji su promovisali ovo povrće.


Kako mrkve mogu (stvarno) pomoći vašim očima?

Iako je britanska propaganda stvorila mit o tome da mrkve mogu značajno poboljšati vid, moderna nauka nam kaže kako oni i nisu bili baš toliko daleko od istine. Iako od njih nećete bolje vidjeti, mrkve će ipak pozitivno djelovati na cjelokupno zdravlje očiju.

Mrkve su važan izvor Vitamina A, a ekstremni nedostatak ovog vitamina može uzrokovati sljepoću. U zemljama u razvoju, nedostatak vitamina A je trenutno vodeći uzrok sljepoće. Nedostatak vitamina A također može dovesti do Xerophthalmie, stanja u kojem oči više ne mogu proizvoditi suze, postaju suhe, kapci natečeni, a ponekad čak i pojavljivanje čireva na rožnici.

Mrkve također sadrže i antioksidans lutein. Hrana bogata luteinom poveća gustoću pigmenta u makuli (ili žuta mrlja, zona na mrežnjači oka koja nosi najveći broj čulnih ćelija), a veća gustoća pigmenta u makuli znači smanjen rizik od makularne degeneracije koja vodi do sljepila. Osim mrkve, lutein se nalazi i u špinatu, kelju… te mnogom drugom lisnatm povrću.

Međutim, ako vaši problemi s vidom nisu izravno povezani sa ovim simptomima, vitamin A neće poboljšati vid bez obzira koliko mrkve jedete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije